Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povezano s proizvodnjom oružja

Prvi put u godini dana u Rusiji porasla industrijska proizvodnja

FILE PHOTO: Service members of pro-Russian troops drive tanks in the course of Ukraine-Russia conflict near the settlement of Olenivka
Alexander Ermochenko/REUTERS
27.04.2023.
u 22:09

Proizvodnja je porasla za više od 6%, predvođena porastom od čak 30% u "gotovim metalnim proizvodima", što uključuje oružje i streljivo. Računala, elektronički i optički proizvodi, za koje ekonomisti kažu da vjerojatno uključuju dijelove za zrakoplovne i raketne motore, kao i optički ciljnici i drugi sustavi porasli su za 23%.

Ruska industrija neočekivano se oporavila prvi put u godinu dana, budući da su sektori povezani s vojnom proizvodnjom ostvarili snažne rezultate usred rastuće potrošnje za invaziju na Ukrajinu, pokazuju podaci Bloomberga. Industrijska proizvodnja porasla je tako 1,2% u ožujku u odnosu na godinu ranije, prema Federalnoj službi za statistiku, znatno ispred očekivanog pada od 1,4% prema ranijoj Bloombergovoj anketi među ekonomistima. Rudarstvo i vađenje resursa pali su za 3,6%, no ruska agencija nije objavila podatke o proizvodnji nafte, za razliku od prošlih sličnih objava kada je to bilo uklučeno u izvješće.

Proizvodnja je porasla za više od 6%, predvođena porastom od čak 30% u "gotovim metalnim proizvodima", što uključuje oružje i streljivo. Računala, elektronički i optički proizvodi, za koje ekonomisti kažu da vjerojatno uključuju dijelove za zrakoplovne i raketne motore, kao i optički ciljnici i drugi sustavi porasli su za 23%.

Proizvodnja “ostalog transporta”, koja obuhvaća borbena vozila, zrakoplove i brodove, drugi mjesec zaredom porasla je za više od 10 posto. Porast vojne proizvodnje započeo je u veljači i uslijedio je nakon porasta državne potrošnje početkom godine za koji su dužnosnici rekli da je povezan s određenim ugovorima.

Podaci o vojnoj proizvodnji u Rusiji državna su tajna, ali ekonomisti kažu da je sektor bio jedan od najotpornijih otkad je invazija na Ukrajinu pokrenuta prije više od godinu dana. Predsjednik Vladimir Putin više je puta rekao da tvornice oružja rade danonoćno kako bi zadovoljile potražnju, a podaci pokazuju da njihova proizvodnja očito raste.

VIDEO: Kakva sramota za Švedsku! Lansirali raketu, pa završila u Norveškoj

Komentara 11

Avatar Foton
Foton
22:47 27.04.2023.

Po tvom Svijet bi trebao pustti Rusiju da pregazi Ukraince, pa da pobiju i protjeraju par milona t zv nacista!, pa da onda Eu moze izvoziti aute u Rusiju i lijepo zaradjivati. Malo Cudan moral. Pa kad Rusi mogu uzetiUkrainu, zasto ne i Hrvatsku, od uvijek si zele izlaz na toplo more. I auti bi se i onda lijepo prodavali i ti bi bio zadovoljan.

Avatar Dzambo1
Dzambo1
05:05 28.04.2023.

Money...Money...Money can be funny....Koliko je ''jaka'' Ekonomija preko ''velike'' bare i nas stanovnika u Americi fino se vidi u ''realnom vremenu''...i trenutno sad ovog momenta...USA Nationalni dug je $31,710.969.125.550...a plus je $26,349.549.478. te se fino vidi da su u ''debelom'' minusu to jest 120.35% sto se fio vidi sto sve se proizvodi i ostalo opet su kratki...po jednom USA stanovniku dug je $94,742.00 a po jednom ''legalnom'' stanovniku koji placa porez e tu je ''brojka'' puno veca $247,766.00 !!!...al ove su ''brojke'' najgore koje slijede a to je jos kad se ubaci ''stvarni'' dug za sve jos sto dolazi na naplatu i troskove je cak 3 puta veci !!!! a to je tacno ovog minuta $95,956.734.650.629...a kreditne kartice dug je cak $1,244.719.583.223...ma ''jaki smo'' ka zemlja od drzave do stanovnika svi ama bas svi u ''debelo crvenom'' i mene samo ''cudi'' o cemu neki pisu i uporodjeju Ekonomije koje trenutno duguju vise nego sto proizvode..

DU
Deleted user
23:19 27.04.2023.

nasi ljudi zeljni anglosaksonskog blagoslova kazu rusi ne mogu ni ves masinu napraviti. a sta ce je radit kad iz kine dodje za 50 eura. evo ni hrvatska nema auto industriju ali zato jedan "klinac" napravi najsnazniji elektricni bolid na svijetu. ruje prvi u svemiru oko zemlje, ameri na mjesec a ruje 1970 prvi sletili na drugu planetu i ostvarili kontakt sa zemljom, radi se o veneri. usporedi li se usa dug od 27 trilijardi sa ruskim dugom od 700 milijardi lako je vidljivo ko je vise napravio i ko je bolji gazda. sad pogledajte koje zemlje podupiru usa politiku i zasto, japam ima jos veci dug, britanija, njemacka, italija, francuska i tako dalje sve zapadne zemlje ujedno i nosioci najveceg vanjsko/unutarnjeg duga na svijetu. padne li dolar ili usa padaju svi zajedno. to je jedini i pravi razlog ove velike igre. doslo je na naplatu a para nema, sisa je presusila a navikli . pozdrav dobrim ljudima ma gdje bili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije