Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINIMALNO ZAGAĐENJE ZRAKA

Prvi put projektira se energetski samoodrživo naselje

Poslovni dnevnik
20.05.2021.
u 07:39

Buševec kao jedno od najstarijih goričkih naselja, u posebnom je fokusu

S procijenjenom vrijednosti projekta u iznosu od 25 milijuna eura, prvi put u Hrvatskoj, koliko je poznato s velikim ambicijama i u europskim razmjerima, kreće se u smjeru projektiranja energetske samoodrživosti naselja. Lokalno stanovništvo nekoliko naselja Grada Velika Gorica benefite koji proizlaze iz održive energije, bez zagađenja zraka, trebat će prepoznati i izabrati. Do tog ih čina dijeli jedan veliki korak – razvoj investicijskog koncepta za koji su velikogoričke vlasti dobile značajan europski grant. Njihova projektna prijava – aplicirana u okviru programa Horizon 2020 pokrenute inicijative European City Facility (EUCF) na prvi, prošlogodišnji poziv gradovima i općinama, zadovoljila je u velikoj konkurenciji sve kriterije.

Rezultat je darovnica u vrijednosti 60.000 eura za izradu investicijskog koncepta pod imenom “Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja”. Kao pilot područje za izradu koncepta ulaganja izabrana su naselja Buševec, Rakitovec i Turopolje, a uz koje je u neposrednoj blizini te ujedno i na rubnom području grada naselje Ogulinec. Prema v. d. gradonačelnika Velike Gorice Krešimiru Ačkaru, projektom se želi ispitati mogućnosti stvaranja samoodrživih naselja s minimalnim zagađenjem zraka.

Pilot naselja su odabrana jer su okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem te imaju dovoljno potencijala u lokalnim obnovljivim izvorima za postizanje energetske neovisnosti, a s druge strane su i na rubnim dijelovima administrativnog područja grada. Novim projektom, navodi Ačkar, dobili su potvrdu i na europskoj razini da se kreću u istom smjeru koji je Europa odredila donošenjem Europskog zelenog plana. Sve je usmjereno k istom zajedničkom cilju – očuvanju okoliša za buduće generacije. 

>> Pogledajte i ovaj video: Iz vjetroelektrane Korlat stiže električna energija za opskrbu 50.000 kućanstava

Komentara 1

LR
Lijevi_Radin_semafor
08:23 20.05.2021.

Hrvatska bez industrije je sigurno kriva za globalno zatopljenje i zagadenje zraka , uskoro ce nam zabranit grah jer Hrvati nesmiju ni prdnut u svojoj zemlji , treba samo vidjet emisije CO2 po glavi stanovnika Njemacke ili Belgije Nizozemske , koje su velicinom kao Hrvatska a izvoze 30 puta vise , ali naravno mi trebamo smanjit industriju i poljoprivredu , zato su nam i poslali zelene , da idemo radit kod njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije