Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proizveden u sobi

Prvi put pištolj napravljen u 3D printeru ispalio metak!

3D pištolj
Screenshot/YouTube
06.05.2013.
u 10:13

Zamišljeno je da građani, umjesto da kupuju stvari u trgovinama, s interneta mogu skinuti "nacrte" te ih "ispisati" u svojem domu. No tada nećemo iz printera dobivati papire, nego prave predmete kojima se odmah možemo koristiti.

Prvi svjetski pištolj napravljen 3D tehnologijom printanja prvi put je uspješno ispalio metak u SAD-u, piše BBC.

"3D printanje" mnogi nazivaju budućnošću proizvodnje. Funkcionira tako da se 3D printerima izravno izrađuju predmeti na osnovi nacrta koji su pohranjeni u programima. Zamišljeno je da građani, kad printeri pojeftine, umjesto da kupuju stvari u trgovinama, s interneta skidaju "nacrte" te ih "ispisuju" u svojem domu. No tada nećemo iz printera dobivati papire s ispisanim dokumentima, nego prave čvrste predmete kojima se odmah možemo koristiti.

Prvi pištolj napravljen 3D tehnologijom printanja izradila je kontroverzna američka grupa "Defense Distributed" koja namjerava nacrte staviti na internet kako bi i drugi mogli "isprintati" pištolj u svojem domu. Grupa je godinu dana pokušala izraditi oružje koje je prvi put uspješno testirano u subotu na streljani u Austinu.

Samo je udarna igla metalna

Na čelu je grupe 26-godišnji student prava Cody Wilson sa Sveučilišta Teksas. – Mislim da mnogi ljudi nisu vjerovali da se ovo može napraviti – kazao je Wilson. Pištolj je napravljen na 3D printeru koji su na eBayu kupili za 8 tisuća dolara. Sastavljen je od nekoliko plastičnih dijelova koji su "isprintani" odvojeno, jedino je udarna igla metalna.

Plastični dijelovi izrađeni su od ABS-plastike (termoplastičnog polimera akrilonitril-butadien stirena), koja je po svojim karakteristikama čvrsta i žilava. Koristi se za kućišta za računala, monitore, printere i još mnoge stvari.

>>Projekt 3D olovke prikupio više od milijun dolara na Kickstarteru

>>Kamo ide napredna tehnologija i što će biti “in” u 2013.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije