Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlado Janić Capo
Povratak na članak

Prvi partizan izjašnjavao se kao Hrvat i katolik

Formiranje Sisačkog partizanskog odjela, prvog u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji, kojeg je Capo bio zapovjednik, dok je jedan od čla- nova bio i general HV-a Janko Bobetko, i danas je, osamdeset godina od početka Drugog svjetskog rata, izvor polemika.

Komentari 3

FR
franc251
22:59 22.06.2020.

Hrvti koji su pokrenuli antifašističku borbu dobrim djelom nisu bilii komunistti, a jedna jedinica je nosila ime Sttjepan Radić. tito je to naravno do 43.e sve riješio.

VL
MT
mel_torme
00:39 23.06.2020.

Zamislite, nevjerojatno! Pa komunistička partija bila je manjinska stranka u tadašnjoj Jugoslaviji i u partizane se prije svega išlo zbog suprotstavljanja ustaškoma nasilju a ne zbog pripadnosti komunističkoj ideji.

VL
SU
Sunny
08:41 23.06.2020.

Vjerujem da u partizanima nisu imali drugoga posla nego provoditi ankete o vjeri i nacionalnosti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.