Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapaljivo umorstvo

Prvi nacist Južne Afrike ubijen jer nije platio najamnike

Terreblanche
AFP
04.04.2010.
u 16:37

Radikalnom vođi ANC-ove mladeži sud zabranio pjesmu "Ubij Bura", a bjelačkog vođu stranke koja je oružjem napadala reformiste ubili jer je bio škrt

Južnoafrički vođa bjelačke neonacističke stranke AWB Eugene Terreblanche umlaćen je palicama i izboden do smrti. Pronađen je mrtav na krevetu u kući na svoj farmi nedaleko mjesta Ventersdorpa. Ubojstvo nije političko: dva su se njegova zaposlenika (od 21 i 16 godina) posvađali zbog neisplaćenih najamnina. Nakon što su ga ubili predali su se policiji. Pred sud će počinitelji u utorak. Nakon toga ubojstva u subotu Južnoj Africi je zaprijetio val rasnih sukoba, ali je predsjednik Jacob Zuma zatražio od crnačkih i bjelačkih zajednica da se uzdrže od nasilja i dopuste policiji i drugim državnim tijelima da obave svoj posao. Čak je i rasistička stranka AWB zatražila od svojih članova da se uzdrže od bilo kakvih akcija, te "da za svojim vođom tuguju u miru". Južnoafrička skupina za građanska prava AfriForum bila je među prvima koje su osudile ubojstvo.

Zanimljivo je da je južnoafrički sud zabranio reproduciranje pjesme "Ubij Bura", koju je nedavno pjevao mladi ANC-ov vođa Julius Malema. Ta je pjesma iz ere aparthejda pozivala obespravljene crnce da napadnu zemljoposjednike. Eugene Terreblanche (r. 1941.) utemeljio je 1973. Afrikaner Weerstandebeweging, ekstremnu rasističku stranku. Još je šezdesetih godina prošloga stoljeća pružao otpor "liberalnoj" politici rasističke vlade B. J. Vorstera. Bio je upečatljiv govornik koji je poklonike uspješno plašio apokaliptičkim prizorima "preuzmu li Crnci vlast". U najboljim danima stranka je imala 70 tisuća članova. Kraj aparthejda Terreblanche doživljavao je kao "pobjedu komunizma", pa je, "prenese li F. W. de Klerk vlast pobjedniku na izborima ANC-u i Nelsonu Mandeli" zaprijetio građanskim ratom. Kada je de Klerk posjetio njegov rodni grad Ventersdorp organizirao je prosvjed koji se prometnuo u sukob s policijom s više od deset poginulih. Pregovore koji su vodili prema demokratskim izborima želio je prekinuti oružanom invazijom 1993. napadom na Svjetski trgovački centar. Prijetio je secesijom bjelačkih područja i osnivanjem samostalne bjelačke države. Često je puta zbog oružanih akcija završavao u zatvoru, ali su mu sve dotadašnje kazne poništene amnestijom Komisije za istinu i pomirbu.

Redovito je gubio na izborima. Neki ga kroničari demaskiraju kao tajnog policijskog konfidenta, a poslije i za vojnu obavještajnu službu. Godine 2001. Terreblanche je osuđen na šest godina zatvora (od kojih je odslužio tri) zbog napada na radnika na benzinskoj crpki i pokušaja ubojstva zaštitara. U zatvoru je bio jedan od samo trojice bijelaca i tamo je navodno doživio kršćansko prosvjetljenje te je ublažio svoje stavove, a za sve poslije optuživao je da je proizvod pretjerivanja i namještaljki "crnačke vlade i ljevičarskih glasila". Po izlasku iz zatvora njegova je stranka bila izgubila svaki značaj.

Komentara 4

OB
-obrisani-
21:29 05.04.2010.

Jeli se tamo igra SP u nogometijadi?

Avatar DonLon
DonLon
19:53 04.04.2010.

Gadan krak gadnog tipa.

Avatar DonLon
DonLon
21:39 04.04.2010.

Trebalo je biti: Gadan kraj gadnog tipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije