Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LORD AHMED

Prvi muslimanski plemić ide u zatvor

02.12.2008.
u 13:27

Nazir Ahmed, barun Ahmed od Rothertama (u Južnom Yorkshireu), 1998. dobio je plemićki naslov od kraljice Elizabete i tako postao prvi musliman koji je imenovan engleskim plemićem; prije njega jedini plemić islamske vjeroispovijesti bio je Henry Stanley (1827.-1903.), treći barun od Stanleyja koji je na islam prešao 1862., a titulu je naslijedio. Rođen u Pakistanu, političar Nazir Ahmed odrastao je u Engleskoj i od 18. godine član je laburističke stranke; prisežući za parlamentarca zakleo se na Kur'an.

Istaknuo se kao jedan od političara koji su nakon napada 11. rujna smirivali napetost među etničkim grupama. Njegova vjera nema nikakve veze s mogućom zatvorskom kaznom, nego s tim što je priznao krivnju za izazivanje prometne nesreće u kojoj je na Božić 2007. na autocesti M1 (London - Leeds) poginuo 28-godišnji Martyn Gombar.

Gombar je izlazio iz svog pokvarenog i zaustavljenog vozila kad je na njega naletio lord Ahmed, s kojim su u njegovu Jaguaru X bile majka i supruga. Istragom je utvrđeno da je lord Ahmed vozeći slao SMS-ove i da je u trenutku nesreće, koja je Gombara stajala života i u kojoj su Ahmed i njegove suputnice ozlijeđeni, imao mobitel u ruci.

Na sudskom ročištu 1. prosinca u Sheffieldu lord Ahmed priznao je slanje SMS-ova, a izricanje kazne, koja može biti do dvije godine u zatvoru, bit će 22. prosinca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije