Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOĆNI AVIONI UBRZO STIŽU U HRVATSKU

Iskustva hrvatskih pilota s Rafaleima: 'U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a ovdje u kokpitu'

Hrvatski Rafale
Foto: MORH/ T. Brandt
1/13
30.03.2024.
u 11:39

- Imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojima bih opisao taj avion", rekao je hrvatski pilot koji je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.

Provode se završne pripreme za povijesni prelet prvih šest aviona Rafale u Hrvatsku, priopćio je u subotu MORH. "Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća – samo nekoliko tjedana dijeli nas do dolaska novih moćnih čuvara hrvatskog neba. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota", ističe se u priopćenju. 

U hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA) u Bordeauxu, borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona iz Francuske u Hrvatsku. "Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bio ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojima bih opisao taj avion", rekao je hrvatski pilot koji je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.

Kako je izgledala obuka, opisao je hrvatski pilot koji će doletjeti s Rafaleom u Hrvatsku.  "Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne", rekao je. 

I zrakoplovni tehničar koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci, a koji je kao stipendist Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin“ već pet godina pripadnik HRZ-a, s veseljem očekuje prelet aviona u domovinu.

"Gotovo četiri godine radio sam kao tehničar na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na avionu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog aviona mogli imati", rekao je. 

Na obuku u Francusku poslano je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine, dodaje se u priopćenju. 

Oko skorog dolaska Rafalea u Hrvatsku oglasio se i premijer Andrej Plenković. "Novi, moćni čuvari hrvatskog neba dolaze za nekoliko tjedana u Hrvatsku! Spremni smo za povijesni prelet prvih šest #CRORafale. Piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva provode posljednje pripreme u Francuskoj za skorašnji dolazak prvih  od ukupno  višenamjenskih borbenih zrakoplova, koji će čuvati hrvatsko nebo. Nabava Rafalea najveće je ulaganje Vlada Republike Hrvatske u Ministarstvo obrane RH u povijesti. U vrijeme nestabilnosti i povratka rata u Europu, jačamo sigurnost . Nastavit ćemo osnaživati naše vojne sposobnosti, status i položaj vojnika!", poručio je Plenković na Facebooku.

FOTOGALERIJA Znate li koja je najdulje selo u Hrvatskoj? 'Idem kod susjeda tamo može značiti i nekoliko kilometara'

Hrvatski Rafale
1/8

Komentara 54

CR
crocro
12:11 30.03.2024.

Fantastično. Ali valja naručiti još zrakoplova i najmodernijih sustava za sve oblike protuzračne obrane. Moderni zrakoplovi i moderni i učinkoviti sustavi protuzračne obrane, glavni su jamci sigurnosti Hrvatske i njezinih građana. Naravano da se ne može zapostaviti mornarica i drugi rodovi hrvatske vojske. Sve je važno i na obranu treba ulagati. Vidimo da se danas zrakoplovstvo najviše koristi kao i sve ono što zrakom može letjeti kao npr. rakete raznih namjena, dronovi i sl, te sustavi kojima se mogu neutralizirati svi leteći ciljevi. Da na obranu treba ulagati, iskusili smo na svojoj koži neposredno prije agresije i za vrijeme agresije na Hrvatsku. To će potvrditi svi oni koji su odlobađali Hrvatsku od okupatora.

KI
kingtom
11:52 30.03.2024.

Treba ASAP patriote i sl sustave osigurati i naučiti na iskustvu Ukrajine, što je sve potrebno da se zaštiti Hrvatska.

LI
Libela
14:21 30.03.2024.

Sigurnost nema cijenu. Rafale je odličan avion, i glavna uloga mu je odvraćanje od napada na Hrvatsku. Nabavkom makar polovnih bornih aviona Hrvatska pokazuje da je država, a ne balkanska satrapija, kako bi neki htjeli. Srbi su prisvojili kompletno jugoslavensko razno zrakoplovstvo, premda je Srbija sudjelovala u vojnom budžetu SFRJ sa samo 36%, a Hrvatska s 28%. Zato su ostale države nastale raspadom Jugoslavije ostale prikraćene za bitni element suverenosto. Što su radili naši pregovarači o sukcesiji, postavlja se pitanje?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije