Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Penava

Prvi čovjek Vukovara: Imamo važnijih problema od dvojezičnosti

Ivan Penava
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
01.07.2014.
u 12:54

S novim gradonačelnikom Ivanom Penavom razgovarali smo o problemima u gradu

1. Kako mislite riješiti pitanje uvođenja dvojezičnosti koje je svakako jedno od gorućih pitanja Vukovara?

HDZ je imao i ima i dalje jasan stav o dvojezičnosti. Cijela priča o dvojezičnosti jest da je ona uvedena silom te nepoštovanjem Ustavnog zakona i svega što Vukovar jest. Dvojezičnost je bila i motiv za odvraćanje pozornosti s određenih osoba koje je trebalo isporučiti te zbog nemogućnosti rješavanja gorućih problema u RH. Imamo puno važnijih problema. Bit ću gradonačelnik svih građana bez obzira na njihovu vjeru, nacionalnost ili rasu.

2. Kako mislite riješiti problem gospodarstva?

Imamo cijeli niz mjera koje će dovesti do aktiviranja Gospodarske zone koja je zapuštena. Postoji i Zakon o obnovi i razvoju Vukovara koji omogućava povrat sredstava uplaćenih na ime zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Pokrenut ćemo i brend “Grad, to ste vi” u okviru kojeg ćemo omogućiti plasiranje svih proizvoda širom Hrvatske. Ulagačima ćemo osigurati po jednu osobu koja će im pomagati da ishode sve dokumente. Prvi obrt bit će sufinanciran sa 10.000 kuna.

3. Koja će biti vaša prva odluka?

I ovom bih prilikom pozvao građane da ne kupuju udžbenike za djecu koja pohađaju osnovne škole. Grad će im osigurati te udžbenike i s tim ćemo početi vrlo brzo. To je jedno od naših obećanja koje ćemo prvo ispuniti. Zato je i bitno da se što prije konstituira Gradsko vijeće kako bismo mogli početi donositi važne odluke.

4. Vaš suparnik Željko Sabo optužio vas je za organizirano dovođenje glasača u Vukovar.

Ne želim previše riječi trošiti na Sabu i vraćati se u prošlost. Na izbore je utjecalo od 5000 do 7000 fiktivnih birača u Vukovaru koje mi nismo mogli kontrolirati, ali netko jest jer je imao popise. Isto tako, nije moglo glasati niti od 500 do 700 Vukovaraca koji rade na moru, a tamo su jer ovdje nemaju posla i sigurno o njemu ne misle dobro.

>> Ivan Penava: Hvala Milanoviću što nas vrijeđa

>> Izbori u Vukovaru: Penava osvojio 191 glas više od Sabe

Komentara 12

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
13:23 01.07.2014.

Sigurno da imamo puno važnijih problema.Taj "problem" su nam namjerno nametnuli oni koji su na vlasti da maknu fokus javnosti sa sebe i svojeg nerada,nesposobnosti i nebrige za bilo što u Hrvatskoj.Neka se narod "kolje" oko ćirilice,a nama i tako plaća ide iako osim prosipanja floskula,ništa ne radimo.To se pitanje ćirilice nije niti trebalo otvarati sve dok Hrvatska ne ispliva iz krize.Ali da bi se to dogodilo treba naravno uključiti mozak,bar s vremena na vrijeme i imati neki osjećaj odgovornosti,što naravno nije slučaj s vlašću kod nas.Mlaćenje prazne slame:partizani,ustaše,crveni,crni,šume,jame,zmije,Špičkovine,slučajne države i narodi,pederi,ćirilica,razni lexovi i ostali nakaradni potezi,to je ono što će nas "prosvjetliti" i na to se gubi cijeli mandat,a narod trpi nebrojene harače koje smišljaju svaki dan isti ti bijedni nenarodni elementi koji su od države učinili dolinu suza i beznađa.

NN
nema.nama.9
13:08 01.07.2014.

Konačno je došao kraj SDP-u = SKJ. Živjela HRVATSKA

VE
verakruz
13:28 01.07.2014.

Problem dvojezičnosti se mora riješiti u Zagrebu. Ali Penava , ti moraš inzistirati na Vukovaru kao gradu od posebnog pijeteta. Imate vlast, uskoro ćete imati i u Hrvatskoj. Morate mijenjati zle i nakaradne zakone koje je donio Račan i njegovi. Ne smijete iznevjeriti narod koji pati u Vukovaru, pa čak i po cijenu zaoštravanja odnosa. To bi inače bilo ponižavanje građana RH i vrijeđanje i pljuvanje na poginule branitelje i civile i na sve koji su patili i pate pod četni.čkom politikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije