Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa Ponosni Zagreb

Prvi biciklistički prosvjed: Pride Ride 2020.

ponosni Zagreb
Foto: Inicijativa Ponosni Zagreb
03.07.2020.
u 18:53

Osim prosvjedne vožnje, održat će se i kratak prigodni program ispred Mimare

U subotu, 4. srpnja, održat će se prvi zagrebački Pride Ride, prosvjedna vožnja na biciklima, a planirano okupljanje je u 17 sati pred Mimarom. Ovom se vožnjom obilježava godišnjica pobune u njujorškom klubu Stonewall 1969. godine, koja se smatra kao početak borbe za prava LGBTIQ+ osoba.

Za sve koji žele sudjelovati obvezan je bicikl ili neko slično prijevozno sredstvo poput e-romobila koji može postići jednaku brzinu. Prosvjedna vožnja kretat će se rutom šireg centra grada, i to ovom rutom: Mimara - Savska - Vukovarska - Miramarska - Vodnikova - Savska - Mimara.” izjavio je Marino Sorel, član inicijative Ponosni Zagreb. “Širina kolnika tom rutom omogućava sigurnu vožnju velikog broja vozača u skladu s epidemiološkom mjerama i naše želje da se izbjegne potresom narušeni i nesigurni strogi centar grada Zagreba - kaže Sorel. Također moli sve sudionike samog programa da poštuju razmak i pridržavaju se svih pravila iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Bit će organiziran i kratak program ispred Mimare, za vrijeme trajanja prosvjedne vožnje, za sve one koji nemaju prijevozno sredstvo.

Iz inicijative Ponosni Zagreb su se osvrnuli i na na predizborne zahtjeve koje je šira mreža LGBTIQ+ udruga i organizacija poslala kandidatima i kandidatkinjama za Sabor Republike Hrvatske te su izrazili nadu kako se neće morati tužbama boriti za svoja prava. Žele da sami zastupnici zauzmu proaktivan stav i da se ozbiljno radi na poboljšanju životnih uvjeta za LGBTIQ+ osobe u državi. Erin Vlahović, član inicijative Ponosni Zagreb, pozvao je sve političare i političarke, koji misle ih misle ozbiljno podržati i razgovarati o poboljšanjima prava LGBTIQ+ osoba da  potpišu zahtjeve svojim imenom i prezimenom. Popis osoba koje su zakletvu i potpisale možete vidjeti ovdje.

Ključne riječi

Komentara 2

VE
verica2
23:29 03.07.2020.

Prosvjedna vožnja?! Protiv čega se točno prosvjeduje?

Avatar rubinet
rubinet
19:20 03.07.2020.

Moja puna potpora ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Predlažem organizatorima svakosubotnje prosvjede poput "Pride Shaken, not stirred " ( o koktel majstorima), "Pride Up and down" ( o zagrebačkoj uspinjači), "Pride backwards " ( o problemima kretanja)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije