Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJPOVOLJNIJA PONUDA

Prve zamjenske kuće na Banovini gradi tvrtka Mipek

Tipska drvena kuća suhe gradnje
12.01.2022.
u 23:19

Riječ je o javnom natječaju za gradnju 30 tipskih kuća primjenom suhe drvene gradnje na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odabrao je prvog izvođača radova na zamjenskim kućama koje će se graditi na potresom pogođenom području. To je tvrtka Mipek d.o.o. iz Križa, u vlasništvu Maria Peteka, sina kontroverznog poduzetnika Kreše Peteka, koji je, kao prvooptuženi, bio uhićen u nedavnoj aferi Janaf. Tvrtka Elektrocentar Petek, kojoj je na čelu drugi sin Miroslav, bit će podizvoditelj u dijelu izrade elektroinstalacija.

Riječ je o javnom natječaju za gradnju 30 tipskih kuća primjenom suhe drvene gradnje na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Natječaj je bio raspisan 9. prosinca s rokom dostave ponuda 23. prosinca, a nakon analize tri važeće ponude kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ona tvrtke Mipek.

Na natječaj su se mogle javiti tvrtke koje su imale po 15 milijuna kuna prometa u svakoj od prethodne tri godine, koje su do sada imali odrađenih sličnih radova u najmanjem iznosu od 15 milijuna kuna te minimalno devet zaposlenih u struci.

Mipek je za gradnju po deset kuća tipa 1, 2 i 3 ponudio cijenu od 16,629 milijuna kuna + PDV. To je nešto više od procijenjene vrijednosti radova od 16,537 milijuna. S PDV-om ponuda Mipeka za gradnju 30 tipskih kuća, po deset najmanjih, srednjih i najvećih, iznosi nešto manje od 20,8 milijuna kuna. Ostali ponuđači bili su skuplji.

Tipske kuće grade se ovisno o članovima kućanstava i kreću se od 55 neto kvadrata za samca ili dvočlanu obitelj, 70 kvadrata za tročlanu i četveročlanu obitelj te 85 kvadrata za obitelji s pet i više članova. U ovom prvom završenom natječaju riječ je o drvenim kućama, koja će se nuditi kao brža opcija stradalnicima.

Prema dokumentaciji kuće se grade prema doniranom projektu Rotarya u kojem je glavni projektant dipl. ing. građevine Boris Blažević, no tijekom natječaja ponuditelji nisu dobili projekt najveće kuće, zbog „tehničkih problema“, te im je rečeno kako će ga dobiti prilikom potpisivanja ugovora. Prema dokumentaciji za dva manja tipa kuće, riječ je o samostojećim prizemnicama, a najmanja kuća tlocrta 9,73 x 6,6 metara  ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu i blagavaonicu ukupne neto površine 55,6 kvadrata  i nenatkrivenu terasu površine 17,39 kvadrata. Kuća srednje veličine ima tlocrt 13,04 x 6,6 metara, dodatnu spavaću sobu i neto površinu 70,96 kvadrata. Tu je i natkrivena terasa površine 6,61 m2 i nenatkrivena otvorena terasa površine 14,55m2.

Prema projektu, uz predviđene mjere izvedbe i redovitog održavanja, predviđeni vijek trajanja građevine je 50 godina. No, naručitelj je u javnom natječaju predvidio jamstvo od 24 do 60 mjeseci na radove, a što je donosilo dodatne bodove. Svi ponuđači ponudili su maksimalni traženi rok jamstva od 60 mjeseci.

 Sada se čekaju moguće žalbe drugih ponuđača, a ukoliko ih ne bude bilo potpisat će se ugovor s Mipekom o gradnji 30 kuća. O terminima i lokacijama radova odlučivat će Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje temeljem potreba. Rok izvođenja radova pojedine kuće se računa od dana dobivanja naloga od strane Naručitelja. Maksimalni rok izvođenja radova je 120 kalendarskih dana po kući, krajnji rok izvršenja ugovora je 12 mjeseci od dana potpisa ugovora.

Inače, vlasnik Mipeka Mario Petek je 2010. bio osuđen na pet godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. A nije mu bila ni prva takva nesreća. Naime, Petek je 15. srpnja 2009. skrivio nesreću u kojoj je poginuo 24-godišnji Dražen Bočki za što je dobio pet godina zatvora, a osam godina ranije je izazvao nesreću u kojoj je poginuo 28-godišnji otac dvoje djece, Goran Čolić. Tada je, zbog svoje dobi, kažnjen uvjetno.

Video - Obnova na Banovini nakon potresa ide sporo: Mnogi su i drugu zimu u kontejnerima

Ključne riječi

Komentara 2

IG
igorl
10:15 13.01.2022.

Bas me zanima koliko stotina milijuna ce to kostati uz buduce anekse ugovoru i nepredvidjene troskove.

Avatar mofo
mofo
02:02 13.01.2022.

Jadni ljudi... I oni koje je pobio i ovi što će se "usrećiti"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije