Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez prepreka

Prvašići OŠ Banija učili znakovni jezik, već znaju i abecedu

Jezik1
Dominik Grgurić/Pixsell
19.09.2013.
u 11:53

Mnogi ne znaju kako pristupiti osobama s teškoćama, pa je edukacija od malena vrlo važna

Volim sladoled. Padala je kiša, pa sam morao uzeti kišobran. Moje je ime David – pokazivali su učenici 1. b razreda OŠ Banija učeći znakovni jezik. Pomno su pratili i slušali upute sudskog tumača za znakovni jezik Dragane Ilić, koja ih je podučavala osnovnim riječima, hvala, molim, izvoli, oprosti. Osim toga, neki od njih vrlo brzo su svladali i dvoručnu abecedu.

 Spremni na pomoć

 – Dobili smo i slikovnice sa znakovima. Bilo je super. Znamo pokazati i da je lijepo vrijeme, da sija sunce... nabrajali su oduševljeno banijanski prvašići. Svoju novu učiteljicu jedva su pustili da ode podučavati njihove druge kolege. Svi su joj željeli pokazati što su naučili.

 – Osim fizičkih, postoje i one druge prepreke. Veliki je problem što se prema takvim osobama mnogi odnose sa strahom i predrasudama. Ne znaju zapravo kako komunicirati. Stoga je ovakva edukacija vrlo važna da znaju da slobodno mogu pristupiti osobama s poteškoćama i sporazumjeti se s njima – napominje Ilić.

 Zadovoljna što je njezin razred pokazao puno znanja i volje da prihvate i one malo drugačije od sebe, bila je i učiteljica Irena Gažan.

 – Vrlo je važno da budu spremni za sve situacije, da mogu pomoći s osobama s posebnim potrebama. Veseli me što su naučili nešto novo, i to na zabavan i zanimljiv način – rekla je Gažan. Predsjednica saveza invalida Karlovačke županije Blaženka Presečan napomenula je da su osnovne znakovnog jezika u prethodnom razdoblju već naučili predškolci karlovačkih vrtića, kao i učenici nekih karlovačkih škola. Sada je došao red i na prvašiće OŠ Banija, koji su se pokazali iznimno dobrima.

 Otvoreni za druge

 – Danas, nažalost, postoje barijere ne samo u kretanju, neko i u komunikaciji. Ova edukacija dio je programa povodom Europskog tjedna mobilnosti, koji se u Karlovcu obilježava nizom aktivnosti.

Prvašići su od Saveza dobili bojanku i abecedu, tako da su i za domaću zadaću morali pokazati što su naučili. Vrlo je važno da se upoznaju s drugim mogućnostima, da budu otvoreni za sve koji su drugačiji – poručila je Presečan. Educirani osnovci ponosni što će sada moći pomoći vršnjacima s poteškoćama, ujedno su i primjer da sa znanjem i voljom u društvu ne treba biti nikakvih prepreka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije