Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi standard

Prva “zelena” zgrada energiju za grijanje i hlađenje crpi iz sunca

'osijek,hrvatska,01.04.2010,pres konferencija o prvoj u hrvatskoj energetski ucinkovitoj zgradi,objekat snimljen izvana Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
01.04.2010.
u 16:05

Toplinska izolacija pet je puta kvalitetnija u odnosu na standardnu gradnju, a dva solarna kolektorska polja zagrijavat će vodu za potrebe svih stanova.

Dvadesetak posto manje će plaćati grijanje stanari prve energetski učinkovite zgrade u Hrvatskoj koja će u srijedu i službeno otvoriti svoja vrata u osječkoj Reisnerovoj ulici.

Projekt od 32 milijuna kn

Zgrada od ukupno 5300 četvornih metara koristit će obnovljive izvore energije za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode, a toplinska joj je izolacija pet puta kvalitetnija u odnosu na standardnu gradnju. Energiju će crpiti iz dva solarna kolektorska polja koja se nalaze na krovu i južnom pročelju objekta kojima se zagrijava voda za potrebe svih stanova, a građevina je podijeljena na tri lamele u kojima su ukupno 64 stana i tri poslovna prostora. Dosad je prodano 49 stanova, a ostalih 15 još čeka svoje kupce. Većina neprodanih stanova nalazi se u lameli A u kojoj je cijena oko 1450 eura po četvornom metru. Cijene za ostale stanove bile su od 1100 do 1450 eura.
- Tu cijenu ne planiramo spuštati jer su to vrhunski opremljeni stanovi u kojima se bitno štedi energija. Samo je vanjska izlolacija i do pet puta kvalitetnija u odnosu na zgrade koje se izoliraju samo stiroporom - kazao je Janoš Seleši, direktor tvrtke Agria d.o.o. koja je u gradnju prve “zelene” zgrade uložila 32 milijuna kuna.

Centar za edukaciju

Početna ulaganja bila su 26 milijuna kuna, no skupa oprema povisila je cijenu investicije.

- Za hlađenje prostora koristi se dizalica topline s izravnom izmjenom topline između prostora i tla pomoću prijenosnog medija i izmjenjivača topline. Osim toga, stanari ne moraju otvarati prozore kako bi dobili svježi zrak već im mi to svojim sustavom omogućujemo - objasnio je voditelj prodaje u Agriji Goran Fabijančić.

U zgradi će se nalaziti i “Centar energije”, poslovno-edukacijski centar koji se bavi savjetovanjem i educiranjem stručnjaka kako što bolje iskoristiti obnovljive izvore energije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije