Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAGANIZAM

Prva studija koja donosi magijske obrede i upute za prakticiranje

stonehenge
Foto: Chris Ison/Press Association/PIXSELL
1/4
16.09.2013.
u 17:00

Stoljećima skrivana i zabranjivana znanja danas postaju dostupna svima i na pozornicu izvode stare bogove, demone, vještice i magove u svjetlu u kakvom ih još niste vidjeli

Djelo \"Paganizam u teoriji i praksi\" izlazi u tri knjige! Knjiga prva – Doktrina paganizma – bit će u prodaji na svim kioscima u RH od 30. rujna 2013. godine. Knjiga druga – Magija i vještičarstvo – bit će u prodaji na svim kioscima u RH od 31. listopada. I knjiga treća – Obredi i simboli – ide u prodaju na svim kioscima u RH od 30. studenoga. Cijena svake knjige bit će 79,90 kuna! Svaka knjiga tvrdog je uveza, formata 17x24 cm i svaka ima više od 400 stranica teksta!

 

Ljubitelji okultne tematike konačno su došli na svoje! Uskoro će se u prodaji pojaviti knjige koje su već i samom neslužbenom najavom izazvale nezapamćeno zanimanje, ali i podigle cijelu lavinu pitanja i komentara na različitim blogovima i forumima koji se bave temom okultizma. Hrvatska izdavačka scena ne pamti tolike rasprave o knjigama koje još nisu ni ugledale svjetlost dana. Riječ je o tri knjige pod zajedničkim naslovom \"Paganizam u teoriji i praksi\" u kojima se prvi put otvoreno progovara o temama koje su do sada bile velikim dijelom nepoznate široj čitalačkoj publici. Na tržištu nailazimo na brojne knjige okultne tematike koje se samo djelomice bave tom tematikom. Dosad nije postojalo djelo, kako u Hrvatskoj tako ni u svjetskim razmjerima, koje bi svojim opsegom obuhvatilo cjelokupnu problematiku paganizma. Poseban je kuriozitet da \"Paganizam u teoriji i praksi\" ne sadrži samo teoretske postavke paganizma. Riječ je o studiji u kojoj su prvi put izneseni i praktični dijelovi paganizma. Domaći autor, koji je izabrao pseudonim Iolar, bez imalo zadrške otvoreno nam opisuje magijske obrede, njihovu simboliku i daje točne upute za njihovo prakticiranje. Brojni komentari na blogovima i forumima daju naslutiti podijeljenost hrvatskog čitateljstva o toj temi. Jedni jednostavno likuju željno iščekujući skorašnji izlazak knjiga kako bi što prije zavirili u dosad skriveni svijet magijskih obreda. Drugi pak ne dijele njihovo oduševljenje, već su duboko zabrinuti i postavljaju si pitanje – što će se dogoditi kada tajne, koje su do jučer bile dostupne samo iniciranim pojedincima, dospiju u ruke brojnog čitateljstva?

O čemu je zapravo riječ? Najjednostavniji odgovor bio bi: stara vjerovanja i magijska praksa, za koje smo do jučer vjerovali da su nestali u zaboravu prošlosti, ovim knjigama izlaze na svjetlost dana. Iz medija dobivamo samo sporadične vijesti o jačanju paganskih kultova u svijetu. Kratke reportaže o paganskim proslavama prikazuju davno iščezle paganske svećenike, druide, u svjetski poznatom Stonehengeu koji u bijelim haljama izvode nerazumljive obrede, ne odaju čitateljima više od osnovnih novinskih informacija. Osim što nas druidi podsjećaju na simpatičnog Čudomixa iz svima nam omiljenog stripa o Asterixu, o njima i njihovoj magijskoj praksi zapravo ne znamo mnogo više nego što smo imali prilike saznati iz spomenutog stripa. Ista je stvar i s pučkim vjerovanjima u vještice, uroke, magove, astrologiju... Sve su te prakse duboko ukorijenjene u našoj svijesti i mnogi se prave da su na ta vjerovanja imuni, a zapravo su rijetki oni koji u njih ne vjeruju. A još su rjeđi oni koji o tim praksama znaju više negoli o prije spomenutim druidima.

Vjera davnih predaka

Tri knjige pod zajedničkim naslovom \"Paganizam u teoriji i praksi\" rasvjetljavaju sve tajne magijskih praksa i na pozornicu današnjice izvode stare bogove, demone, vještice i magove u svjetlu u kakvom ih još nismo imali prilike vidjeti. Stoljećima skrivana i zabranjivana znanja i prakse danas postaju dostupni svima. Pritom nije riječ o dosadnoj filozofskoj raspravi, već o vrlo jednostavnom pristupu vrlo kompleksnim vjerskim i filozofskim temama. S obzirom na cijelu paletu zastupljenih tema koje se kreću od filozofskih postavki i etike, preko prikaza starih panteona, magije, vještičarstva do detaljnih prikaza obreda i tumačenja simbola, vjerujem da će te knjige mnoge zaljubljenike u stare religije i okultne prakse jednostavno ostaviti bez daha. Ova je pozamašna studija zbog svog obima morala biti podijeljena u tri knjige. Naprosto je nemoguće bilo u jednu knjigu ukoričiti više od 1300 stranica teksta! Tako prva knjiga nosi podnaslov \"Doktrina paganizma\" i otkriva nam što je zapravo paganizam. Vraćajući se tisućama godina u povijest, autor nam jednostavno predočava početke paganskih vjerovanja čiji korijeni sežu još u kameno doba. Paganizam se predstavlja kao osnovna vjera naših davnih predaka iz koje su se kasnije, razvojem ljudske svijesti i spoznaje, razvijala sve kompleksnija vjerovanja koja su prerastala u prave religije. Na stranicama prve knjige čitatelj će naći prikaze svih starih panteona, od mezopotamskog, egipatskog, grčkog i brojnih drugih pa sve do vještičjeg panteona o kojemu se do sada znalo jako malo ili gotovo ništa. Objašnjene su osnovne postavke paganizma, kao i suodnos paganizma i velikih svjetskih religija. Čitajući prvu knjigu otkrivamo da u neopaganizmu postoje dva entiteta predstavljena u likovima Boga i Božice. No, pagani mogu štovati više božanstava, ali ne moraju štovati ni jednog boga. Mogu jednostavno štovati prirodu. Autor vrlo vješto predstavlja koncept paganskih vjerovanja i štovanja. Bavi se pitanjima koncepta dobra i zla, podrijetla patnje, povezanosti s prirodom i vječnim intrigantnim pitanjem o postojanju života nakon smrti. Izrazito su vrijedne usporedbe paganizma s velikim svjetskim religijama poput kršćanstva, islama i židovstva, ali i budizma, hinduizma i mnogih manjih religija. Prva knjiga \"Doktrina paganizma\" čitatelju daje uvid u poziciju paganizma prema velikim religijama.

Ukazujući na njihove sličnosti i razlike odgovara na pitanje zašto su paganska vjerovanja uspjela preživjeti vremena strogih zabrana i u gotovo nepromijenjenom obliku ostala sačuvana unutar zatvorenih krugova do današnjih dana.

Podnaslov druge knjige, \"Magija i vještičarstvo\", dovoljno jasno govori o mistici skrivenoj u njezinim koricama. Nakon što se čitatelj u prvoj knjizi uputio u opće postavke paganskih vjerovanja i shvatio principe paganske etike, bez većih poteškoća može početi razumijevati magijske tajne. Razumijevanje paganskog odnosa s božanskim predstavlja preduvjet za razumijevanje odnosa s prirodom, odnosa u kojemu počiva bit magije. Čitatelju se otkriva čudesan vilinski svijet, bit magije i sve tajne divinacije.

Tek s ovom knjigom postaju do kraja jasna načela i principi izneseni u prvoj knjizi. Čitatelj dolazi do čudesnog saznanja o paganizmu kao vjeri u kojoj su pomirena vjerska načela s najnovijim znanstvenim spoznajama. Kako bi čitatelj shvatio bit vještičarstva, prvo ga se upoznaje s magijom, travarstvom i iscjeljivanjem, kao bitnim komponentama čovjekova povratka prirodi i njezinim snagama.

Za razliku od naših davnih predaka, današnji se čovjek odvojio od prirode više nego ikad u svojoj povijesti.

Davno izgubljena nit

Danas smo svi svjesni posljedica toga udaljavanja. Izgubili smo onu finu nit koja nas je sve međusobno povezivala u cjelinu s prirodom.

Ova nas knjiga vraća do dijela puta gdje smo krivo skrenuli i daje nam davno zaboravljena saznanja o snagama koje i dalje čuče u nama samima, kao i upute o tome kako ih ponovno aktivirati i pravilno primijeniti. Treći i posljednji dio studije o paganizmu jest knjiga s podnaslovom \"Obredi i simboli\". Kako bi magijska praksa iz teorije prešla u praksu, potrebno je poznavati načine izvođenja pojedinih obreda, ali i njihova značenja. U ovoj su knjizi svi paganski obredi i simboli detaljno opisani. Razjašnjeno je značenje brojnih paganskih simbola, kao i njihova funkcija u cilju zaštite ili povezivanja s određenim entitetima. Autor otvoreno piše o detaljima obavljanja obreda, njihovom simboličkom značenju i efektu koji se njima postiže.

Čitatelj će otkriti da su paganizam i prirodni ciklusi uzajamno čvrsto povezani i nedjeljivi te da bez te povezanosti magijski postupci gube značaj. Ta nas knjiga poput vremeplova vodi natrag na začetak samih vjerovanja i tumači magijske obrede, značenje pojedinih simbola, njihovu svrhu i ulogu u magijskim procesima. Čitatelju nakon posljednje knjige sve \"sjeda\" na svoje mjesto. Tajne postaju potpuno razotkrivene, a upute o obredima jasno napisane. Pametnom dosta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije