Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prva službena potvrda – lipanj rok za zaključenje pregovora s EU

I pučani, i socijalisti, i liberali, i Zeleni i Ujedinjena ljevica snažno su poduprli brz ulazak Hrvatske u EU
16. veljače 2011. u 14:14 21 komentara 2 prikaza
Europski parlament u Strasbourgu
Foto: Stojan de Prato / Bruxelles

Hrvatske vlasti ne smiju posustati u posljednjim metrima utrke za članstvo u Europskoj uniji i moraju zadržati zamah, posebice u borbi protiv korupcije. Zaključak je to rasprave na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta u srijedu u Strasbourgu o prijedlogu neobvezujuće Rezolucije o napretku Hrvatske. To je prvi službeni spis EU u kojemu se navodi rok za zaključenje pristupnih pregovora, lipanj ove godine, “ako Hrvatska ispuni preostala mjerila”, a sastavio ga je EP-ov izvjestitelj Hannes Swoboda.

S takvim se stavom uime Vijeća EU složio i mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi. Uime Europske komisije europski povjerenik za proširenje Štefan Füle rekao je da dovršenje pregovora do lipnja “vrlo zahtjevan cilj, koji se može dostići samo uz iznimne napore Hrvatske”. Istodobno je izrazio nadu da će “ubrzo” nakon EK-ova ožujskoga izvještaja “zemlje članice moći odlučiti o završetku pristupnih pregovora”.

– Vrijeme je dozrelo, ne smijemo Hrvatskoj postavljati umjetne prepreke kao što smo to činili ranijih godina – upozorio je predstavnik pučana Bernd Posselt. Socijalist Swoboda naglasio je da, "ako kandidatska zemlja napravi svoju zadaću, i EU mora izvršiti svoja obećanja. Time ćemo poslati poruku zemljama na Balkanu da će se, ako odrade posao kao Hrvatska, i one moći priključiti EU".

Za rezoluciju je glasovalo 548 zastupnika, 43 su bila protiv, a 53 su se suzdržala.

I pučani, i socijalisti, i liberali, i Zeleni i Ujedinjena ljevica snažno su poduprli brz ulazak Hrvatske u EU, a za to se založila čak i desničarska euroskeptična skupina “jer će se nastavkom proširenja EU još više razvodniti”. Skeptični su bili samo konzervativni euroskeptici, koji zahtijevaju da se prije ulaska u članstvo riješe pitanja poput “raširene korupcije koja ometa borbu protiv organizirana zločina i napada na slobodu glasila”.

No, zamalo su svi koji su se javili za riječ isticali da u borbi protiv korupcije Hrvatska tek mora predstaviti uvjerljive dokaze da je to sada nepovratan postupak  te da je progoni “na svim razinama”.

Zastupnici su vrlo zabrinuti jer većina hrvatskih građana ne misli da će članstvo u EU donijeti Hrvatskoj dobrobit. Stoga “potiču hrvatske vlasti i građansko društvo da se pokrenu kako bi se i građani osjetili dijelom europskoga projekta”.

neugodno
Veljača pokazala odvratne poruke koje je dobila nakon komentara o Imotskom
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality