Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policijska elita

Prva šefica PNUSKOK-a: Tko je žena koja će voditi 'hrvatski FBI'

Svjetlana Harambašić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
11.12.2016.
u 22:25

Svjetlana Harambašić rukovodit će najtajnijim akcijama policije

Otkako je prije osam godina osnovan Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), na njegovu čelu prvi je put žena.

Riječ je o 43-godišnjoj Svjetlani Harambašić, diplomiranoj kriminalistici, koja je na ovom radnom mjestu privremeno, do raspisivanja natječaja, što bi trebalo biti početkom iduće godine.

Karijera bez mrlje

Na rukovodeće mjesto “hrvatskog FBI-a” ovih ju je dana imenovao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, nakon što je dotadašnji šef Ante Orlović postao načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a, naslijedivši tako na funkciji Marka Srdarevića koji je pak imenovan glavnim ravnateljem policije. Svjetlana Harambašić policijsku je karijeru započela 1997. godine, kao policijska službenica u postaji na zagrebačkom Medveščaku. Četiri godine poslije prešla je u sjedište uprave zagrebačke policije, u Odjel za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta, odakle je prešla u Odjelu za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta i korupcije MUP-a.

Prije imenovanja Harambašić je kraće vrijeme bila šefica Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju u policijskom USKOK-u, po povratku s mjesta savjetnice za unutarnje poslove u Stalnom predstavništvu RH pri EU u Bruxellesu gdje je provela četiri godine. Uz njezino ime ne veže se nikakva afera niti je u njezinoj karijeri bilo ikakve mrlje. Bila je članica Odbora Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma te članica radne skupine za izradu prijedloga Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Jaki istražni timovi

Policijski USKOK nalazi se pod okriljem Uprave kriminalističke policije i prvi je koji će doživjeti reorganizaciju, i to tako da će se ojačati njegov operativni nauštrb administrativnog i rukovodećeg dijela, kako bi se oformili jaki istražni timovi za suzbijanje organiziranog, gospodarskog i kriminaliteta droga te korupcije.

U opisu poslova “hrvatskog FBI-a” jest provođenje složenijih kriminalističkih obrada korupcije i organiziranog kriminaliteta na nacionalnoj razini. Njihova je suradnja usko povezana s USKOK-om, ali i drugim državnim odvjetništvima. Koju će istragu preuzeti policijski USKOK, odlučuje glavni ravnatelj, na prijedlog načelnika Uprave kriminalističke policije.  

>>Ministar Vlaho Orepić otkrio zašto je smijenjen šef PNUSKOK-a Mario Bertina

Komentara 32

NV
novo vriijeme
23:23 11.12.2016.

Hrvatski FBI , mozes misliti

DR
drjusup
00:09 12.12.2016.

PNUSKOK=zaštitnici Milanovića i njegove krim ekipe.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
23:33 11.12.2016.

Može li se znati koliko je procentualno odbačeno USKOK-ovih optužnica na sudovima, kako bismo mogli zaključiti, koliko uspješno radi ova firma?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije