Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prva rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije tek 2014.

Ceh arbitraže, koji se za svaku stranku procjenjuje na više od pet milijuna eura, platit će države same
14. travnja 2012. u 21:30 26 komentara 5 prikaza
dunav granica
Foto: Marin Franov/Pixsell

Hrvatska i Slovenija svoje će podneske s argumentima o graničnom sporu predati 11. veljače sljedeće godine, svoje komentare na podnesak druge strane 11. listopada, a prva rasprava u postupku održat će se u proljeće 2014. godine. Tako je dogovoreno u petak u Haagu na prvom proceduralnom sastanku arbitara u sporu Hrvatske i Slovenije, na kojem su bili i zastupnici obiju država. Vremenski okvir i rokove zajedno su predložile Hrvatska i Slovenija, a sud ga je prihvatio.

Arbitraža, što je vidljivo i iz ovih datuma, potrajat će godinama, a ceh, koji se za svaku stranku procjenjuje na više od pet milijuna eura, platit će države same.

Prvi sastanak bit će poslije samo tjedan dana od posljednjeg incidenta kad je, prema navodima hrvatskih ribara, slovenski ratni brod ulovio u hrvatske teritorijalne vode, što je slovenska strana opovrgnula.

Na sastanku ministara vanjskih poslova dviju država prošli mjesec u Zagrebu, Vesna Pusić i Karl Erjavec upozorili su obje strane da se suzdrže od incidenata, a postoje i špekulacije da se incidenti namjerno izazivaju kako bi što više otežali ili, možda, čak prekinuli arbitražu.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • -obrisani-:

    hehe, izgleda da će EUJanez ostati \"hendikepiran\" za jedrenje po \"novom slovenskom\" moru. Nije važno...uvijek je dobrodošao jedriti po Hrvatskom moru ako na brodu istakne Hrvatski barjak.

  • -obrisani-:

    novahrvatska, nije ti ni ta loša. Mogli bi poslati lovačko društvo \"Divlji vepar\" u doba lovostaja da riješi taj problem sa slovencima. Ionako im je dosadno vikendom kad ne smiju u lov.

  • novahrvatska:

    Predlažem da \"rasprava\" bude na bojnom polju pa tko pobijedi, nek nosi sve!