Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Prva međunarodna znanstvena konferencija o bosanskim piramidama

25. kolovoza 2008. u 09:07 18 prikaza
bosanska-piramida.jpg
Foto: import

Postojanje piramida u blizini srednjobosanskog grada Visokog, čija autentičnost već nekoliko godina uzbuđuje javnost susjedne države, ali i svjetske zajednice, predmet je rasprave danas započete petodnevne Međunarodne konferencije o bosanskim piramidama koja se održava u Sarajevu.

Ova konferencija okupila je pedesetak stručnjaka, među kojima i dvadeset vodećih egipatskih arheologa, egiptologa i geologa, kao i kineske arheologe, koji će prvi put svjetskoj javnosti, uz ostalo, predstaviti istraživanja na kineskim piramidama. Na ovom skupu prisutni su, prema informacijama organizatora, i ruski akademici te stručnjaci iz Velike Britanije, Poljske, Mađarske, Austrije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Prve međunarodne konferencije o Bosanskoj dolini piramida dr. Nabil Swelim na najavnoj konferenciji za novinare istaknuo je da je postojanje bosanskih piramida u Visokom neupitno.

- Piramide u Visokom postoje i to je činjenica koja se ne može osporiti. Onaj tko kaže da to nisu piramide ne zna osnovne informacije o piramidalnim strukturama - kazao je prof. dr. Swelim.

Pozivnicu za sudjelovanje i raspravu o bosanskim piramidama organizatori su poslali i svima onima koji osporavaju postojanje ovoga novog “arheološkog čuda” u srednjoj Bosni, a kako bi se znanstvenim pristupom potvrdilo ili osporilo njihovo postojanje.

Na žalost organizatora, a prema potvrdi predsjednika konferencije, nitko tko pobija postojanje bosanskih piramida nije se odazvao ovome znanstvenom skupu, čime je uvelike svaka rasprava pro et contra piramida zakinuta.

Zagonetka
Možete li pronaći mačku na ovoj fotografiji? Mnogi su 'izgubili živce' tražeći ju
Od polja do stola
Zelena strategija
OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja