Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prva dječja kartica koja donosi popuste i pogodnosti svim obiteljima s djecom

U Hrvatskoj kreće projekt besplatne virtualne Dječje kartice kao pronatalitetne mjera Ministarstva demografije, uz pomoć koje će svi bez obzira na broj djece i bez dohodovnog cenzusa imati pravo ostvarivati popuste i pogodnosti
31. listopada 2019. u 13:05 1 komentara 373 prikaza
Ilustracija
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/5

Depopulacija i migracije predstavljaju globalni demografski izazov za koji je potrebno što prije pronaći dugoročno poticajno rješenje koje će zadržati mlade i istovremeno poboljšati obiteljski standard te podići kvalitetu života. Na tome aktivno radi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH čiji će najnoviji projekt virtualne Dječje kartice obiteljima s djecom omogućavati pogodnosti i popuste na robe i usluge.

HUMANITARNA AKCIJA Eva i Gabrijel trebaju pomoć: 'Pomozimo im da dišu'

Riječ je o prvoj takvoj pronatalitetnoj mjeri s nacionalne razine u Europi, koja neovisno o broju djece i bez dohodovnog cenzusa ili članarine omogućava financijske uštede obiteljima. Većina zemalja članica Europske unije nudi obiteljske kartice roditeljima s troje ili više djece, točnije Obitelj 3+ kartice, a koje su dostupne i kod nas uz plaćanje prethodno utvrđenog iznosa članarine.

Podsjetimo, prema posljednjem popisu stanovništvu u Hrvatskoj 112.830 obitelji ima troje ili više djece, 319.658 obitelji dvoje djece, dok 435.192 obitelji ima samo jedno dijete, a popusti bi uz Dječju karticu vrijedili za sve i povećavali bi se s brojem djece.

Ilustracija | Autor : GettyImages Foto: GettyImages

Kako nije riječ o klasičnoj kartici već Ministarstvo ovim projektom želi doprinijeti digitalizaciji društva te omogućiti dodatne online usluge građanima, njome će se roditelji moći koristiti u obliku besplatne mobilne aplikacije, koja će se s 1. travnjem 2020. godine registrirati u Registar e-usluge u skladu sa Zakonom o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Za razvoj i uspostavu infrastrukture informacijskog sustava Dječja kartica zadužena je tvrtka APIS IT, a temeljem ugovora nadograđivat će se infrastruktura e-građani. Zaprimanje zahtjeva odvijat će se uz korištenje Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava razine 3, za pristup kojem je potreban samo token.

Ilustracija | Autor : GettyImages Foto: GettyImages

Ministarstvo će vizualni identitet Dječje kartice završiti do kraja godine, no za potpunu i kvalitetnu provedbu projekta potrebno je uključivanje partnera iz javnog i privatnog sektora, što podrazumijeva nacionalne parkove, sportska društva, kulturne ustanove, trgovačke lance i ostale gospodarske subjekte raznih djelatnosti. Cilj Ministarstva je da s Dječjom karticom kao simbolom društvenog konsenzusa javnih i privatnih partnera, promiče društveno odgovorno poslovanje za stvaranje povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade.

Rijeka: Predstavljanje knjige Vedrane Rudan "Ples oko Sunca"
Šala ili istina?
Vedrana Rudan u svom blogu piše da se razvela nakon 30 godina braka, i sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Karte za obitelji s troje i vise djece su uveli i u PL prije nekoliko godina. Medjutim kartice nisu napravile nikakav pronatalitet. Korisnija i bolje prihvacena koncepcija je 500+ ili oko 800 kn po djetetu bez obzira na visinu primanja.