Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dašak promjena

Prva dama Ri Sol-ju omekšava sjevernokorejski režim

Kim Jong-un i Ri Sol-ju (1)
Foto: KCNA VIA KNS/AFP/Pixsell
1/3
08.08.2012.
u 22:00

Kim Jong-un Sjevernu Koreju želi promijeniti kao što je to s Kinom učinio Deng Xiaoping

Da Sjevernom Korejom pušu neki novi vjetrovi, najbolje pokazuje jedna - ženska torbica! Iako Kim Jong-un, mladi despot, gospodar života i smrti dvadeset i pet milijuna Sjevernokorejaca još njeguje asketski modni stil i poput svoga oca, prije manje od godinu dana preminuloga Kim Jong-ila odijeva jednostavna, radnička odjela, njegova je supruga na jednoj od protokolarnih prigoda snimljena s torbicom pravog, a možda i lažnog Christiana Diora

Vrh ledenog brijega

Ri Sol-ju, koja se za sjevernokorejskog vođu udala prije nekoliko mjeseci, pojavila se u njegovoj pratnji noseći u rukama torbicu francuskog dizajnera koja, ako je original, na zapadnom tržištu košta desetak tisuća kuna. Iako vrh te najzatvorenije i najrepresivnije komunističke zemlje na svijetu već godinama uživa u blagodatima luksuzne robe proizvedene na zapadu poput Hennesyjeva konjaka ili najfinijih šampanjaca, ovo je prvi put da je dio tog bogatstva i životnog stila koji se uvelike razlikuje od životnog stila stanovnika Pyongyanga prikazan na službenim fotografijama državne novinske agencije.

Ipak, Diorova torbica samo je vrh ledenog brijega promjena koje Kim Jong-un, koji je na vlast došao u travnju ove godine, očito provodi velikom brzinom. Iako su brojni analitičari tvrdili da će mladi, relativno neiskusni vođa biti marioneta u rukama sjevernokorejskog vojnog vrha, dogodilo se upravo suprotno. Kim Jong-un prije nekog je vremena smijenio načelnika glavnog stožera vojske Sjeverne Koreje i na njegovo mjesto postavio sebi odanijeg časnika a potom je vojsci ukinuo pravo izvoza rudnih bogatstava i pravo investicijske ovlasti. Usporedo s “omekšavanjem” vojske, počela je i svojevrsna modernizacija civilnog društva. Hamburgeri i pizza postali su dio gastronomske ponude restorana u Pyongyangu, a sam je Kim posjetio i pop-koncert na kojemu su bili i glumci preodjeveni u likove iz Disneyevih crtića. Prije samo godinu dana svaki glumac ili pjevač koji bi se odjenuo u Mickeya Mousea završio bi u radnom logoru.

Kineski model

– Kim Jong-un ima potpuno drugačiji način vladanja od svoga oca, a prva stvar po kojoj se to vidjelo je njegov javni govor. Dok Kim Jong-il nikada nije držao javne govore i nije se čak ni znala boja njegova glasa, njegov sin često nastupa u javnosti. Ujedno, ide među ljude, pozdravlja se. Time se distancira od ideje da se stanovništvu predstavlja kao polubožanstvo, poput njegova oca – tvrdi analitičar James Delury. Kako kaže, Kim Jong-un očito pokušava reformirati Sjevernu Koreju i približiti je svijetu, po uzoru na Kinu i Deng Xiaopingov model iz 1978. godine kojim je Kinu od zatvorenog društva pretvorio u industrijsku velesilu.

Komentara 2

Avatar commentator
commentator
10:47 09.08.2012.

Sudbina svijeta (ili barem sj. koreje) je u torbici.

DU
Deleted user
12:09 09.08.2012.

Išlo se u rat protiv Iraka jer tamo ima nafte. A zašto se išlo u rat protiv Afganistanan? Pa tamo se uzgaja najviše Mak, koji je skuplji od nafte, a i fino se da vojska financirati. Ček malo ali od te dvije zemlje nijedna nema atomsku bombu ali je Sjeverna Koreja ima i to je zapad znao još dok su je gradili. Pa što nisu išli u rat tamo gdje je to potrebno jer kako sada navode zapadni mediji da su teroristi naveća prijetnja Svijetu, a posebno ako imaju bombu. Ah da ipak Da bi se svijetom upravljalo treba upravljati resursima a ne se brinuti o bombama. Jer bombe nisu prijetnja nego resursi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije