Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA POŠILJKA NA ŠTEFANJE

Prva cjepiva moraju se potrošiti do 31. 12.: Evo kome će ih prvo podijeliti

Šibenik: Testiranje građana na koronavirus
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
22.12.2020.
u 20:38

D. Balint: Možemo cijepiti po domovima, ali nismo sigurni možemo li ispoštovati sve tehnološke zahtjeve novog cjepiva koji su specifični

U subotu, na Štefanje, avionom u Hrvatsku stiže prva pošiljka s 9750 doza prvog cjepiva protiv COVID-19 koje je u ponedjeljak odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). U nedjelju i ponedjeljak cijepit će se u domovima za starije te zdravstveni radnici koji rade s COVID pacijentima. Kao što se to čini na razini Europske unije, doze cjepiva simbolično će se i u Hrvatskoj rasporediti po županijama sukladno broju stanovnika.

Za Zagreb 2100 doza

Ta se prva količina cjepiva mora potrošiti do 31. prosinca, kada će biti isporučena i sljedeća količina cjepiva kojom bi se trebala procijepiti cijela prva prioritetna skupina. Naime, ova prva simbolična isporuka cjepiva neće biti dovoljna za procjepljivanje cijele prve prioritetne skupine osoba u Hrvatskoj.

Grad Zagreb u ovoj prvoj isporuci dobit će oko 2100 doza. HZJZ će ih isporučiti Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a Zavod Štampar podijelit će ih domovima za starije i zdravstvenim ustanovama čiji radnici dolaze u dodir s oboljelima od COVID-a.

– Hitnoj ide 130 doza, 200 doza u KB Dubrava, 100 u Zaraznu, a ostalo u domove za starije. Cijepljenje počinje u ponedjeljak – rekao nam je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a Štampar. U domovima će se, kaže, cijepiti isključivo korisnici, a cijepit će ih njihovi doktori na način kako i inače provode cijepljenje, npr., protiv gripe – u domovima.

VIDEO Siniša Tomić - Ravnatelj HALMED-a otkrio da prve doze cjepiva u Hrvatsku dolaze već 26. prosinca

U Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba i sami se mogu cijepiti, ali čekaju detaljne tehničke upute HZJZ-a.

– Za cijepljenje se javilo dvostruko više zaposlenih u hitnoj od 130 doza, no ovo je tek prva runda. Dosta ih je i preboljelo COVID-19 pa će se tek vidjeti kada će oni doći na red za cijepljenje – rekao je prof. Željko Rašić, ravnatelj zagrebačke hitne. Splitsko-dalmatinskoj županiji namijenjeno je 800 doza. – Krećemo odmah po dolasku cjepiva s tim prvim simboličnim početkom cijepljenja, a kasnije nastavljamo s cijepljenjem svih prioritetnih skupina – kaže nam dr. Željka Karin, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. U Istru ide 400 doza, od čega 350 za domove.

Obiteljski liječnici i inače cijepe korisnike domova, bilo da su “domski” ili vanjski. Naime, u prostorima županijskih staračkih domova postoje ordinacije lokalnog doma zdravlja, privatni domovi obično angažiraju nekog doktora u blizini koji dolazi u dom, a dio korisnika odlučio je ostati kod svog otprije izabranog obiteljskog doktora. Međutim, iako ti liječnici trebaju početi cijepiti domsku populaciju za nekoliko dana, jučer još nisu bili upućeni u detalje početka cijepljenja, pa ni hoće li početi u nedjelju ili u ponedjeljak. Njihovi prošlotjedni zahtjevi još se razmatraju, no epidemiološki su prihvatljivi.

– Mi možemo cijepiti u domovima, kao što i inače cijepimo tamošnje korisnike i nepokretne pacijente po njihovim kućama, ali nismo sigurni možemo li ispoštovati sve tehnološke zahtjeve novog cjepiva koji su specifični. Neće biti problem kad cjepivo dođe u pojedinačnom pakiranju, ali ako je u pakiranju npr. 25 doza, a cijepim 21 korisnika, što s preostale četiri doze? – pita dr. Ines Balint. Kod cijepljenja u sljedećim fazama, s obzirom na to da neposredno nakon cijepljenja treba pričekati 15-20 minuta za slučaj moguće reakcije, mora se paziti da se pacijenti ne grupiraju, znači rjeđe ih naručivati.

Obiteljski doktori čekaju upute

Obiteljski liječnici smatraju da bi se trebalo organizirati cijepljenje velikog broja ljudi na jednom punktu, kao u Njemačkoj, s većim brojem cjepitelja i s više timova koji bi reagirali u slučaju alergijske reakcije. Predlažu i formiranje call centra u koji bi se pacijenti sami javljali i upisivali za cijepljenje.

– Mi ćemo apsolutno sudjelovati u cijepljenju. Ako bude posebnih punktova i izvan radnog vremena. Ako ih ne bude, cijepit ćemo u ordinacijama, ali će nam naš redovni rad zbog toga biti narušen i bit će nas još teže dobiti na telefon, što sigurno nije naša krivica, stoga kritike u tom smislu ne mogu ići na naš račun – kaže dr. Nataša Ban Toskić.

Komentara 166

Avatar GeniKameni
GeniKameni
21:38 22.12.2020.

Prvo treba cijepiti stakore jer u silnoj zurbi zaboravili su ta cjepiva testirati na njima... Ali dobro, mogu ih testirati i na ovcama ispranog mozga...

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
22:27 22.12.2020.

Situacija uoči samog cijepljenja između doktora i osobe koja prima covid cjepivo...-"Doktore, jesam li sada imun?" -- "💉 Ne, nisi, još se uvijek možeš zaraziti".... "A da li trebam i dalje nositi ovu masku?" -- "💉 Da, naravno!" "Odgovara li proizvođač cjepiva za eventualne nuspojave?" - "💉 Ne, ne odgovara." "Zbog čega se onda cijepim uopće?" - "💉Ne znam, ja samo izvršavam naredbe..."

Avatar Primarius
Primarius
22:40 22.12.2020.

mogu li se prvo cijepiti drugovi iz komiteta, pardon središnjice...to nam je možda jedina šansa da ih se riješimo...molimo nikoga ne izostavljajte...od portira do miša sa tavana...sve ih "pelcovati"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije