Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo izdanje

Prva cjelovita knjiga o Matiji Gupcu i Seljačkoj buni

seljacka buna
28.01.2013.
u 07:15

Knjiga daje novi pogled, prvi put na jednom mjestu sučeljava sve izvore i ogoljuje mitove

Tko je bio Matija Gubec, kakav je bio karakter Seljačke bune prije 440 godina? Autori Zvonimir Despot i Danijel Tatić u knjizi “Seljačka buna Matije Gupca – nova povijest 1573.”, u izdanju “Večernji edicije”, nastojali su dati odgovore na ta pitanja. Štoviše, dosad nije bilo knjige u kojoj bi se na jednom mjestu sučelila različita historiografska tumačenja, u kojoj su na jednom mjestu uzeti u obzir svi izvori, autori, tvrdnje, u kojoj su ogoljene povijesne činjenice od legendi i mitova. Ovo je prva takva knjiga!

Komunistička historiografija pripisala je Gupcu lik revolucionara koji je seljake poveo prema nasilnom rušenju starog i stvaranju novog poretka, baš kao što su komunisti revolucijom rušili kapitalizam i stvarali novo, komunističko, socijalističko društveno uređenje.

Osmanlijska ugroza

Potpuno zapostavljajući elemente osmanlijske ugroze, kao ključnog faktora koji je utjecao na povećanje davanja, poglavito davanja u tlaki, jugoslavenska historiografija bavila se samo odnosom povećane eksploatacije kmetske radne snage te bez većeg zadiranja u problematiku njezine nužnosti, povećanoj eksploataciji pripisuje uzroke bune.

Autori ističu bitnu ulogu Ilije Gregorića, kao glavnoga vojnog zapovjednika Seljačke bune. On se sa svojim kapetanima i ponaša kao pravi vojni zapovjednik, bez ikakve podložničke ili seljačke skromnosti. On i nije seljak, kmet, nego vojnik. Obični kmetovi su vojnom vodstvu samo poslužili u pokušaju ostvarenja njihovih ciljeva. Njih Gregorić sa svojim kapetanima zavarava iluzijom o ukidanju feudalnih tereta kako bi ih uvukao u sukob i iskoristio za svoje ciljeve. Sva obećanja lakovjernim kmetovima bila su lažna jer je vojno vodstvo s Gregorićem na čelu bilo svjesno da nijedna vlast nije mogla opstati bez kmetskih podavanja, a i oni sami već su u prvim danima preuzeli neka privatna i javna podavanja! Seljaci nisu samoinicijativno ustali i nisu sami organizirali ustanak protiv plemstva.

Vojna krajina

Seljake je izmanipuliralo vojničko vodstvo koje ih je nastojalo iskoristiti za postizanje svojih ciljeva, za formiranje carske oblasti u Zagrebu. Ona je trebala imati uzor u Vojnoj krajini, a ne biti neka seljačka samouprava, kako je to nastojala prikazati većina jugoslavenskih historiografa.

Upravo su zato sva nastojanja komunističke historiografije u traženju uzroka bune ostala bez uvjerljivih argumenata. Komunistički historiografi uzroke su tražili u odnosu prema kmetovima, a ne u odnosu prema vlastelinskoj vojsci.

>> Oživljena posljednja bitka Matije Gupca i vojske Franje Tahija

Komentara 3

DU
Deleted user
12:56 28.01.2013.

u to doba 16. stoljeća prema članku je teklo med i mljeko. da li taj članak i knjiga imaju potrebu braniti elitnu manjinu u današnjoj hrvtaskoj koja se zbog nepravednih zakona i prakse enormno obogatila a zbog sve veće krize strahuje za svoju imovinu. svu imovinu koja je prekomjere treba oduzeti.

OB
-obrisani-
13:08 28.01.2013.

Jednina svetla točka u hrvatskoj povijesti

BR
BratCroat
18:56 28.01.2013.

Hvala Rvackoj što piše knjige o povijesti Slovenije. Naime seljačke bune su se širile iz protestantskih područja sjevera Slovenije prema jugu Slovenije. Rvacka je bila u to vrijeme samo do Gvozda, nikako do slovenskog Zagorja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije