Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najljepši dan u godini

Prva beba Petar Milanović - rođen točno u ponoć

01.01.2016., Osijek - KBC Osijek, gradonacelnik Ivan Vrkic posjetio Petra Milanovica, prvu bebu rodjenu u 2016. godini i njegovu majku Tanju Milanovic. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/6
02.01.2016.
u 06:30

Bila je tijesna utrka u osječkom i riječkom rodilištu, jer je u Rijeci samo 10 sekunda nakon ponoći rođena Leana Šikić

Petar Milanović trebao je biti rođen 30. prosinca, ali je pričekao i postao prva beba u Hrvatskoj koja je ugledala svijet u novoj godini. Rođen je u KBC-u Osijek, točno u ponoć, na satu su, tako, bile četiri nule.

Težak je 3400 grama i dugačak 50 centimetara.

Rođenje uz vatromet

– Porod je bio prirodnim putem, sve je prošlo u redu. Ne sjećam se baš svega, bila sam u polusvijesti – smješka se ponosna majka, 19-godišnja Tanja iz Punitovaca.

Njoj i suprugu Goranu to je drugo dijete, imaju kćer Ivu od 13 mjeseci. Liječnici su u osječkoj bolnici prije i nakon ponoći imali pune ruke posla, rođeno je 13 beba.

A utrka za titulu najbrže bila je tijesna. Samo deset sekundi nakon ponoći, dok je grad još bio obasjan vatrometom i izmjenjivali se zagrljaji i čestitke, na svijet je u Rijeci stigla Leana Šikić. Teška je 3900 grama i duga 52 centimetra, a roditeljima Evelyin i Saši u slavlju su se pridružili i liječnici i medicinske sestre u rodilištu koji su zapjevali. Rano ujutro u riječko rodilište izvanrednom plovidbom trajekta na liniji Merag – Valbiska stigla je i trudnica s Cresa koja je rodila, također djevojčicu, u 6.05 sati, a u 9 sati u Rijeci je rođen prvi dječak.

U prvoj je minuti 2016. svijet ugledao i Bepo, a rodila ga je Natalija Katavić u splitskoj bolnici. Ima 3460 grama i 51 centimetar.

Eva Ljubičić iz Grabarja prva je beba rođena u Požeško-slavonskoj županiji, u dva sata u noći. Teška je 3660 i dugačka 50 centimetara. Treća je kći Ljubice i Matije Ljubičića.

– Sve je prošlo u najboljem redu. Eva je na svijet došla neplanski, ali sada smo svi presretni. Nova nam je godina krenula odlično – kazala je majka Ljubica.

Cvijeće i 2000 kuna

Župan Alojz Tomašević majci je darovao cvijeće i 2000 kuna za djevojčicu. U Požegi se nadaju da će nova godina po broju beba biti bolja od prethodne, u kojoj je zabilježeno samo 478 poroda, najmanje otkad postoji požeško rodilište. Za razliku od lani, kada je mali Fran Kokić u Novoj Gradiški rođen samo četiri sekunde nakon ponoći i tako postao prva beba u Hrvatskoj, jučer do podneva u brodskoposavskim bolnicama nije bilo poroda.

– Prošlu godinu završili smo s 1006 poroda, što je 76 manje nego u 2014. Nažalost, puno mladih se iseljava i trend je takav – kaže dr. Igor Veselski iz brodske bolnice.

Mama Karolina rodila je Rafaela Škaricu u varaždinskoj bolnici u 6.22 sati, a u isto vrijeme djevojčicu Belu rodila je Kristina Vrhar u Čakovcu. Ana Sabljak rodila je Roka u Vukovaru u 9.40 sati, a Ivana Menđušić na svijet je u Vinkovcima donijela Frana u 9.19 sati. A Fran Dubić iz Ogulina prva je beba rođena u 2016. godini u Karlovačkoj županiji. Na svijet je došao u rodilištu Opće bolnice Karlovac u 7.25 sati. Lani je u karlovačkom rodilištu na svijet došlo 850 beba u 844 poroda, što je lošiji rezultat nego godinu prije kada su bila 903 poroda.

>> Novorođenče preživjelo pad pod vlak

>> Svako osmo dijete rođeno je 2015. u zonama sukoba

Komentara 12

ST
Stormbringer
09:00 02.01.2016.

Lako je riješiti problem lažnih branitelja.Više truda treba uložiti u rješavanje problema petokolonaša i beogradskih sluga kao što si ti tzv."istina hurts".

KE
kermitovo
09:12 02.01.2016.

Reinkarnacija! Pa što mu nedade ime Zoki?

Avatar nula
nula
11:38 02.01.2016.

Oni koji misle da je prezime bebe slucajno , teski su naivci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije