Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šestorka u Haagu

"Provodili su naredbe Zagreba i Praljak je to priznao"

\'praljak01_nnn_unu_070211\'
07.02.2011.
u 19:00

Tužitelj Scott u završnoj riječi u predmetu Prlić i ostali označio je Franju Tuđmana i službeni Zagreb kao kreatore projekta Herceg-Bosne

Nakon devet mjeseci pauze danas je napokon počelo iznošenje završnih riječi u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih optuženih Hrvata. Tužitelj Scott započeo je iznošenje završne riječi Tužiteljstva potresnim svjedočenjem tada 14-godišnje djevojčice o događajima u Stupnom Dolu. Tužitelj Scott je kao kreatora Herceg-Bosne označio službeni Zagreb iz kojega su prema njegovu mišljenju išle sve zapovijedi, a ništa se nije radilo bez odobrenja Franje Tuđmana.

>>Šestorica Hrvata iskusila su dosad najoštriji pristup haaških tužitelja

– Projekt Herceg-Bosne išao je od vrha prema dolje. Država se ne pravi iz dvadeset centara nego samo iz jednoga – istaknuo je tužitelj, jasno stavljajući na znanje kako se politika Hrvata, bez obzira na granice, vodila iz Zagreba. I Jadranko Prlić potvrdio je kako je plan Herceg-Bosne podržan iz Zagreba i kako je on provodio samo ono što mu je naređeno.

General Praljak potvrdio je taj iskaz. General Petković rekao je kako je civilna vlast imala apsolutnu kontrolu nad vojskom. Praljak je i to potvrdio. Rat je vodila mala kasta moćnika koja je imala civilnu i vojnu vlast. Ništa se nije događalo slučajno, sve je bilo pomno planirano. Ljudi koji su optuženi i koji sjede ovdje provodili su ono što im je naređeno – rekao je tužitelj Scott, koji je veći dio izlaganja posvetio Franji Tuđmanu.

Komentara 310

OB
-obrisani-
19:08 07.02.2011.

splićanin_No one-, u svakoj iole sređenoj zemlji takvi poput tebe bi u zatvoru bili.

OB
-obrisani-
20:04 07.02.2011.

Rambo 5, da ti upoznaš mene morao bi nosom po tipkovnici udarat...

OB
-obrisani-
19:51 07.02.2011.

ptužbe pak protiv hrvatskih političara za navodno premješatanja i preseljenja pučanstva -Hrvata ili pak nehrvata, nedavno je u jednom razgovoru pobio jedan bivši haaški optuženik, koji tvrdi kako mu je zapovjednik britanskog bataljuna UN-a, pukovnik Williams, nudio da se Hrvati isele, a on bi (Britanac) osiguravao evakuaciju. Odveo sam ga u restoran hotela Vitez i pokazao mu izložbu udruge likovnih umjetnika Lašvanske doline, podsjetio je taj optuženik napomenuvši kako je Williams ostao šokiran. \"Ja vas uvjeravam da se trebate iseliti, a vi mi pokazujete svoju kulturu i stvaralaštvo\", rekao mu je Britanac. Podsjeća također kako su Britanci predlagali da se iseli cijela Lašvanska dolina jer je \"Unprofor procjenjivao da ne ćemo izdržati više od 15 dana. Bili smo okruženi višestruko nadmoćnijim snagama Armije BiH, u omjeru 1 prema 10, kaže bivši haaški optuženik do dajući kako su na sreću, narod i branitelji bili protiv preseljenja što ga je nudi Britanac. Uostalom, američki vojni povjesničar Charles Shrader je u ozbiljnoj studiji utvrdio kako su radi osvajanja teritorija i prodora dolinom neretve na Jadran muslimani izveli agresiju na Hrvate u središnjoj Bosni. Mi naravno više ne možemo utjecati na sudbinu hercegbosanskih optuženika, nu za razliku od prije koju godinu, danas pak s punim pravom možemo odbaciti svaku točku optužnice Haaškoga tužiteljstva proti generalu Praljku i njegovoj skupini. Politički oblikovana za poslijedaytonsko međunarodno priznjanje srpsko-muslimanske podjele BiH, trebala je kažnjavanjem hrvatskih političkih i vojnih predstavnika potaknuti uništenje jedine izvorne etničke bosanskohercegovačke zajednice, odnosno hrvatskoga naroda, koji je, unatoč razornoj poratnoj strategiji čišćenja, uspio preživjeti, a voljom sadašnjih politič kih predstavnika, radi jednakopravnosti sa Srbima i muslimanima i nastaviti borbu za vlastiti entitet. Potrebu stvaranja hrvatskoga entiteta više ne skrivaju ni uglediji međunarodni čimbenici, koji na primjer kao nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatsko,j William Montgomery, tvrde kako su hercegbosanski Hrvati jedini narod u povijesti koji je dobio rat, a nakon toga se odrekao prava na svoj entitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije