Naslovnica Vijesti Hrvatska

Provjeravat će ih na ulazu, a sir će morati donositi hladan

Umjesto da potičemo seljake, mi ih sada nepotrebnim zakonima samo uništavamo, kaže Vesna Biličić koja redovito kupuje na sisačkoj tržnici
28. siječnja 2011. u 16:18 6 komentara 6 prikaza
\'28.01.2011., Sisak - Prodavacice sira i vrhnja na Gradskoj trznici strahuju od novih propisa za prodaju njihovih proizvoda. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Vitrine za sir i vrhnje na sisačkoj tržnici do proljeća će osim higijenske dobiti i rashladnu funkciju. Niže temperature do sada su postizane pojačanom klimatizacijom prostorije, no Zakon o hrani i Pravilnik o higijeni neumoljiv je te kaže da se mliječni proizvodi smiju prodavati samo pohranjeni u hladnjacima.

Provjera temperature

– Postupak uvođenja rashladnih uređaja u tijeku je. U dogovoru s inspekcijom odlučili smo postaviti isparivače, koji će u vitrinama održavati temperaturu od osam stupnjeva. Prodavači će sireve morati donositi već rashlađene, a za transport do tržnice koristiti rashladne torbe. Uveli smo i termometar za sir, čija će se temperatura testirati pri ulasku – kaže Marko Bionda, direktor Gradske tržnice. I prodavači i kupci složni su u jednom – sve stroži kriteriji za hrvatske kumice postali su besmisleni.

Sve za Europsku uniju

– Vitrine su dobro rješenje za higijenu, ali za hladnjacima nema potrebe. Umjesto da potičemo seljake, mi ih zakonima uništavamo. Sve to činimo zbog ulaska u Europsku uniju, koja sama nema tako stroge kriterije – kaže stalna mušterija Vesna Biličić. Redovito kupuje kod Marice Dovranić, koja na štandove dolazi dva puta tjedno iz 15 kilometara udaljene Luke Lijeve.

– Sireve već sada držim u hladnjaku, a po vrućinama ih prenosim uz ledene uloške u koritu. Ako zaživi sve što nam sada najavljuju, mi mali proizvođači bez registriranih sirana (kakvih je na području Siska za sada samo jedna, op.a.) teško ćemo opstati. Nećemo smjeti kuhati sireve, a ni prodavati one suhe. Inspekcija će od svake vrste uzimati po 20 dekagrama, zbog čega će nam ti sirevi ostati neprodani, a za svaku pojedinu analizu 400 kuna plaća sam prodavač. Pregledavat će nam i prostorije u kojima proizvodimo – kaže M. Dovranić. Jednom tjedno s nekoliko sireva opskrbi se Jagica Topić.

– Imam svoju kumicu kod koje redovito kupujem i jako sam zadovoljna kvalitetom – kaže J. Topić. Inspekcijama će se spremno prilagoditi i Ankica Tomašinec iz Palanjka, kojoj zarada od prodaje na tržnici dobro dođe. Ni ostalim kumicama ne preostaje ništa drugo. 

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Zapeli ste na poslovnom planu? Postoji škola koja će vam pomoći da iskočite iz prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar seneka
  seneka:

  Tako je,nebude se seljak sa kravicom,bogatio na naš račun,treba biti stroži nego EU,jer smo mi ,to cjeli svijet zna veči katolici od samog PAPE.

 • sveznalica100:

  Ovakve stvari nam trebaju da dokrajče svaki vid proizvodnje u Hrvatskoj, tako da se uližemo Europi kupujući isključivo njihovo. . Tako nam i treba kad nam zakone i propise donose debeloguzi administratori koji nemaju blage veze o stvarnom životu poljoprivredni ... prikaži još! bilo koje vrste (doduše, ista stvar je u bilo kojem resoru gospodarstva u Hrvatskoj-NA NAŠU PREVELIKU ŽALOST)

 • jankoprekobrda:

  Sada nams EU uci kako prodavati domeci sir i vrhnje, oni toga nemaju a mi tako radimo stotinama godina i nitko n ije odapeo od toga. Ako su oni prljevi i zarazeni nismo mi. Govorim godinama a ljudi ne vijeruju, ... prikaži još!ju, nece biti domavcih kolinja, nece biti sira i vrhnja, nece biti domace rakije, nece biti ni domaceg grincajga, nece biti ni trznica, jer veliki proizvodjaci moraju ostvariti velike profile a mali neka crknu.