Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Provjeravat će ih na ulazu, a sir će morati donositi hladan

Umjesto da potičemo seljake, mi ih sada nepotrebnim zakonima samo uništavamo, kaže Vesna Biličić koja redovito kupuje na sisačkoj tržnici
28. siječnja 2011. u 16:18 6 komentara 6 prikaza
\'28.01.2011., Sisak - Prodavacice sira i vrhnja na Gradskoj trznici strahuju od novih propisa za prodaju njihovih proizvoda. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Vitrine za sir i vrhnje na sisačkoj tržnici do proljeća će osim higijenske dobiti i rashladnu funkciju. Niže temperature do sada su postizane pojačanom klimatizacijom prostorije, no Zakon o hrani i Pravilnik o higijeni neumoljiv je te kaže da se mliječni proizvodi smiju prodavati samo pohranjeni u hladnjacima.

Provjera temperature

– Postupak uvođenja rashladnih uređaja u tijeku je. U dogovoru s inspekcijom odlučili smo postaviti isparivače, koji će u vitrinama održavati temperaturu od osam stupnjeva. Prodavači će sireve morati donositi već rashlađene, a za transport do tržnice koristiti rashladne torbe. Uveli smo i termometar za sir, čija će se temperatura testirati pri ulasku – kaže Marko Bionda, direktor Gradske tržnice. I prodavači i kupci složni su u jednom – sve stroži kriteriji za hrvatske kumice postali su besmisleni.

Sve za Europsku uniju

– Vitrine su dobro rješenje za higijenu, ali za hladnjacima nema potrebe. Umjesto da potičemo seljake, mi ih zakonima uništavamo. Sve to činimo zbog ulaska u Europsku uniju, koja sama nema tako stroge kriterije – kaže stalna mušterija Vesna Biličić. Redovito kupuje kod Marice Dovranić, koja na štandove dolazi dva puta tjedno iz 15 kilometara udaljene Luke Lijeve.

– Sireve već sada držim u hladnjaku, a po vrućinama ih prenosim uz ledene uloške u koritu. Ako zaživi sve što nam sada najavljuju, mi mali proizvođači bez registriranih sirana (kakvih je na području Siska za sada samo jedna, op.a.) teško ćemo opstati. Nećemo smjeti kuhati sireve, a ni prodavati one suhe. Inspekcija će od svake vrste uzimati po 20 dekagrama, zbog čega će nam ti sirevi ostati neprodani, a za svaku pojedinu analizu 400 kuna plaća sam prodavač. Pregledavat će nam i prostorije u kojima proizvodimo – kaže M. Dovranić. Jednom tjedno s nekoliko sireva opskrbi se Jagica Topić.

– Imam svoju kumicu kod koje redovito kupujem i jako sam zadovoljna kvalitetom – kaže J. Topić. Inspekcijama će se spremno prilagoditi i Ankica Tomašinec iz Palanjka, kojoj zarada od prodaje na tržnici dobro dođe. Ni ostalim kumicama ne preostaje ništa drugo. 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • Avatar seneka
  seneka:

  Tako je,nebude se seljak sa kravicom,bogatio na naš račun,treba biti stroži nego EU,jer smo mi ,to cjeli svijet zna veči katolici od samog PAPE.

 • sveznalica100:

  Ovakve stvari nam trebaju da dokrajče svaki vid proizvodnje u Hrvatskoj, tako da se uližemo Europi kupujući isključivo njihovo. . Tako nam i treba kad nam zakone i propise donose debeloguzi administratori koji nemaju blage veze o stvarnom životu poljoprivredni ... prikaži još! bilo koje vrste (doduše, ista stvar je u bilo kojem resoru gospodarstva u Hrvatskoj-NA NAŠU PREVELIKU ŽALOST)

 • jankoprekobrda:

  Sada nams EU uci kako prodavati domeci sir i vrhnje, oni toga nemaju a mi tako radimo stotinama godina i nitko n ije odapeo od toga. Ako su oni prljevi i zarazeni nismo mi. Govorim godinama a ljudi ne vijeruju, ... prikaži još!ju, nece biti domavcih kolinja, nece biti sira i vrhnja, nece biti domace rakije, nece biti ni domaceg grincajga, nece biti ni trznica, jer veliki proizvodjaci moraju ostvariti velike profile a mali neka crknu.