Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VANDALIZAM u slatini

Provalili u pravoslavnu crkvu, zaštićeni spomenik kulture

provala u crkvu (1)
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
1/3
09.11.2010.
u 13:14

Tragajući za vrijednostima, provalnici su razvalili vrata na pravoslavnoj crkvi u Lisičinama, zaštićenom spomeniku kulture nulte kategorije

Nepoznati vandali razbili su dio bočnih ulaznih vrata na pravoslavnoj crkvi sv. Georgija u potpapučkom selu Lisičinama, a provalu u zaštićeni spomenik kulture nulte kategorije u ponedjeljak poslijepodne otkrio je Igor Pavković, zamjenik načelnika Općine Voćin, i slučaj prijavio policiji.

Policijskim istraživanjem utvrđeno je da su nepoznati provalnici na silu ušli u crkvu iz koje ništa nisu odnijeli, jer je crkva devastirana još 1991. godine.

– Božje je čudo što crkva, sagrađena u 18. stoljeću, niti u jednom ratu nije srušena. Ikonostas je spremljen još prije rata u Beograd gdje se i danas čuva, a 2002. godine iz crkve su nepoznati kradljivci odnijeli zvono. Ministarstvo kulture RH osiguralo je novac za obnovu krova i crkva je sada zaštićena od vremenskih utjecaja, ali ne i od kradljivaca koji su prije tri dana ukrali zvono s katoličkog zvonika u susjednom selu Mačkovcu. Vjerojatno su isti kradljivci, tragajući za kakvim vrijednostima, provalili i u ovu crkvu, kaže Igor Pavković koji je i "kum" crkve sv. Georgija pa i slijedom te obveze brine o njoj.

U  Lisičinama je do 1991. godine živjelo stotinjak domaćinstava, a unatoč tome što je u ratom razrušenom selu obnovljeno desetak kuća, nitko se nije vratio pa je selo danas napušteno.

Ključne riječi

Komentara 5

BR
brgr
14:29 09.11.2010.

Bozja kazna je spora ali najteza.

US
U srcu
13:52 09.11.2010.

ljudi bez svojih svetinja uvijek tuđe uništavaju

KR
KraljTvrtko
14:45 09.11.2010.

bolje da su napravili halu za mali fudbal od te crkve nego sto su je ostavili da trune i propada.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije