Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA: ALEKSA BJELIŠ

Protiv sebe okrenuo sve

hrv-protiv-txt.jpg
import
30.03.2007.
u 13:10

"Ograničenja nam danas, dakle, ni politički ni akademski ne određuju drugi, nego su naše granice zadane samo kao mjera naših mogućnosti i sposobnosti, mjera mogućnosti i sposobnosti naših vladara, nas kao akademske i istraživačke zajednice, svakog od nas.

Ušli smo u 21. stoljeće, stojeći pred izazovima i zadaćama koji su umnogome drukčiji od onih prije. Danas naše ciljeve određujemo mi sami", kazao je, među ostalim, u svom nastupnom govoru pri imenovanju za rektora Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš.

To stajalište, koje je tada malo tko shvatio kao moto njegova budućeg rada, aktualizirano je ovih dana kada je rektor Bjeliš javnosti jasno poručio da će svoje ciljeve određivati sam. U programu rada Sveučilišta, kojim se predstavio svojem biračkom tijelu Senatu Zagrebačkog sveučilišta i predstavnicima područja, među ostalim, najavio je promjenu modela školarina.

Malo tko je tada vjerovao da će samozatajni profesor, koji je ostavljao dojam povučenog i pomalo neodlučnog čovjeka, u predizbornoj godini, kada dramatične promjene malo tko želi, krenuti u ispravljanje "krivih Drina" na koje se godinama upozorava, ali ih nitko ne dira. Školarine su osinje gnijezdo njima su svi nezadovoljni, a modela koji bi svi podržali nema. Upravo zbog toga svi su ih već godinama zaobilazili.

Time je iznenađenje bilo veće kad je Bjeliš izišao s prijedlogom novog modela školarina i time protiv sebe okrenuo sve studente, mjerodavno ministarstvo obrazovanja, druga sveučilišta koja se povećanju školarina javno protive, ali istine radi, iz prikrajka čekaju što će se dogoditi da bi i oni povukli potez, pa čak i pojedine svoje fakultete koji i sa sadašnjim školarinama teško dolaze do studenata.

Šezdesetogodišnji fizičar, bivši dekan PMF-a prof. dr. Aleksa Bjeliš za rektora najstarijeg sveučilišta, Zagrebačkog, izabran je u trećem pokušaju, i to uz veliko nezadovoljstvo nekih dekana, koji u njemu, kako su objašnjavali, nisu vidjeli energičnog, odlučnog lidera koji zna što hoće i kako se za to izboriti. Ipak, na početku priče sa školarinama ostavio je dojam čovjeka koji ne odustaje lako pred preprekama i zadanim ciljevima. Ustrajnost koju pokazuje, a za koju mnogi nisu bili sigurni da je ima, rektora Bjeliša mogla bi stajati živaca, ugleda i povjerenja.

Jer nakon žestokog protivljenja studenata i javnosti, "stišali" su se i najžešći zagovornici novih školarina, dekani velikih fakulteta koji su, svatko iz svojih razloga, navodno, rektora i gurnuli u cijelu priču. U kuloarima pojedinci sada, smijuljeći se, komentiraju kako "nije uvijek dobro biti ustrajan i dosljedan", posebno ne na promjenama na koje se odlučuju samo hrabri. Dodaju i to da Bjeliš ne zna priznati poraz, da nije naučio gubiti. Iako će se tek sredinom travnja vidjeti tko je gubitnik, a tko pobjednik, prof. dr. Aleksa Bjeliš, rektor Zagrebačkog sveučilišta, samom činjenicom da je zagrizao u nešto čega su se mnogi bojali izborio se za status osobe tjedna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije