Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu dopustili liječenje

Protiv roditelja preminulog dječaka iz Omišlja pokrenuta istraga

Dječja bolnica Kantrida
Foto: Goran Kovacic/pixsell
29.09.2015.
u 18:38

Dječak je preminuo 5. rujna u riječkoj bolnici. Zbog zabrane roditelja da prima kemoterapiju nisu mu mogli pomoći.

Protiv roditelja devetogodišnjeg dječaka iz Omišlja,  majke H. G. (37) i oca  V. B. (40) koji nisu dopustili liječenje od zloćudne bolesti oboljelog dječaka, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava.

Dječak je preminuo 5. rujna u riječkoj bolnici. Liječnici mu zbog zabrane roditelja da prima kemoterapiju nisu mogli pomoći. U tužiteljstvu tvrde da su osumnjičenici kao roditelji 9-godišnjeg djeteta od 6. kolovoza 2015. do 5. rujna 2015. u Rijeci, nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu, non-Hodgkinov limfom, unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta.

Uslijed neliječenja došlo je do napredovanja zloćudne bolesti i širenja po svim vitalnim organima, što je dovelo do smrti djeteta mjesec dana nakon što mu je dijagnosticirana teška bolest.

Odbijanje liječenja, odnosno kemoterapije, roditelji su objašnjavali tvrdnjama da je takvo liječenje za njihovo dijete preagresivno i unatoč svim molbama liječnika nisu htjeli promijeniti svoju odluku pa su dijete odveli iz bolnice i liječili ga sami alternativnim metodama. Nakon intervencije Centra za socijalnu skrb Općinski sud u Rijeci od roditelja je tražio da dostave dokaze o daljnjem liječenju, na što su oni dostavili dopis da dijete vode u Italiju na liječenje, no ni u Avianu nisu dopustili kemoterapiju i dječak se vratio u Hrvatsku u teškom stanju i nekoliko dana potom je preminuo.

>> Sutkinja: Liječnik je taj koji treba reći – vaše dijete ostaje u bolnici

Komentara 3

PS
Psycho33
01:14 30.09.2015.

Pustite ljude na miru..uradili su sto su vjerovali i mislili da je najbolje..kao da im ova kazna nije previse..

ZB
zbuniceva
09:07 01.10.2015.

Suditi roditeljima za očajnički i možda suludo hrabri ali svakako dobronamjerni pokušaj spašavanja vlastitog djeteta je strašno. Kaj radi ministar pravosudja i zakaj se ne uplete u ovo i prekine mrcvarenje unesrećenih roditelja? Slično bi bilo recimo suditi izbjeglicama iziz Sirije za nedavni ilegalni prelazak granice čamcem kod kojeg im se utopilo dijete. Kak se sustav usudi krivično napasti krivično ljude koji su preživjeli užas koji se može okvalificirati PTSP najgore vrste ne znam. Kaj ak si ti nesretni ljudi koji su vjerojatno svjesni da je možda(?) medicinska opcija bila lakša/bolja sad nekaj u očaju naprave? O uspjehu mogućih kemoterapija u konkretnom stadiju bolesti u kojoj je bio nesretni dječak se može ''kibidabi'' zauvijek diskutirati i suditi. Jedno pitanje je koju vjerojatnost današnje HR terapije imaju za izliječenje dječaka. Drugo pitanje je koju šansu nude da takav bolesnik preživi sigurno u teškim mulama mjesec dana dulje. Pustite nesretne ljude na miru i hvalite Bogu da niste pred istim pitanjem osobno.

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
20:12 29.09.2015.

ja bih to kvalificirao kao teško ubojstvo nečinjenjem teško ubojstvo jer se radi o nemoćnom i bolesnom djetetu, a nečinjenje jer nisu učinili sve što mu je moglo spasiti život, a sud ne utvrđuje bi li mu to spasilo život ili ne. to im je minimalno 10 godina bajbukane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije