Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prosvjeta: Nemamo veze sa S. Štrpcem i njegovim Veritasom

Za HSP-ovca Dumbovića sporni su linkovi koji vode na portal Banija.rs, vezan uz Veritas
06. travnja 2011. u 15:24 1 komentara 5 prikaza
\'prosvjeta_anp_sis_060411\'
Foto: \'\'Antun Petračić/VLM\"

Temu s velikim odjekom, žurnom reakcijom i masovnim  reagiranjem na aktualnom satu Gradskog vijeća pokrenuo je predsjednik Vijeća Darko Dumbović (HSP).

Gradonačelnik iznenađen

– Pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Petrinji na web-stranici ima linkove prema Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci, portalu Banija.rs i KUD-u Krajina, koji dijele poveznice i djelovanje s Udrugom Veritas, propagiraju velikosrpsku i četničku politiku, zastupaju tezu da je hrvatska država zločinačka tvorevina. Zanimljivo je spomenuti da je sjedište portala Banija.rs na istoj adresi u Beogradu, Dečanska 8/2, gdje je i društvo Veritas kojem je predsjednik Savo Štrbac, glavni ideolog sustavnog diskreditiranja Hrvatske. SKD Prosvjeta trebao bi raditi na očuvanju tradicije, kulture i narodnih običaja jer ga za to financira Grad Petrinja, a ne za neprimjeren rad – rekao  je Darko Dumbović koji je ovime iznenadio prisutne vijećnike, uključujući i gradonačelnika Željka Nenadića (HDZ).

Želi se zaplašiti Srbe

– Moram priznati da sam zatečen. Ispitat ćemo navode, a ako su točni, razmotrit ćemo što i kako dalje. Neće se novci građana Petrinje trošiti na takve aktivnosti, odgovorio je Nenadić.

Samo dan poslije uslijedio je odgovor Darku Dumboviću od Zavičajnog udruženja Banijaca u Beogradu koje upravlja portalom Banija.rs. Opovrgavaju povezivanje i djelovanje s Dokumentacijsko-informativnim centrom Veritas i Savom Štrbcom, pojašnjavaju kako njihovo udruženje okuplja više tisuća članova svih nacionalnosti s prostora Banije.

– Ne propagiramo velikosrpsku i četničku politiku - demantirali su velikim slovima i naveli kako žele samo obavijestiti ljude "informacijama s Banije, vezano uz pitanja izbjegličke i povratničke problematike". Dugačko priopćenje za javnost brzo je uputila  i Mara Vilus,  predsjednica Pododbora SKD Prosvjeta u Petrinji.

– Izjavljujemo da se ne bavimo širenjem velikosrpske i četničke politike i nismo protiv naše nam Domovine, stoji u priopćenju petrinjske Prosvjete u kojem dodaju da se ovakvim provokacijama i neistinama nastoji zaplašiti Srbe, a naročito one starije i ljude iz seoskih sredina kako se na popisu stanovništva ne bi izjasnili kao  Srbi. Inače, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta od Grada Petrinje dobiva 5000 kuna godišnje. 

 

– Iz proračuna Petrinje dosad smo

– Iz proračuna Petrinje dosad smo dobivali skromna financijska sredstva i koristili ih za kulturne manifestacije i amaterizam, a ne za neistinite informacije predsjednika Gradskog vijeća Darka Dumbovića, rekla je Mara Vilus, koja se nijednom riječi nije osvrnula na sporne linkove. Naime, na stranici www.skd-petrinja.com nalazi se poveznica samo na SDSS, dok primjerice na Srpsku narodnu stranku, koja također djeluje u RH, nema linka. Također nema linka ni na lokalne medije, no zato postoje poveznice za www.banija.rs i slično.

Elipso

  • odisej:

    Darko Dumbovic IZNENADIO cak i Nenadica! Nevjerojatno, ali izgleda da on jedini ima PC pa moze sve na vrijeme da sazna i tako spasi Petrinju od cetnickih pohoda. Sada bi on i Zeljko trebali tajno da se privuku do Marine ... prikaži još!rine kuce, jer bit ce da ova u avliji ima tajnu brusionicu za ostrenje cetnickih kama i tako slucaj privedu kraju i spase Petrinju.