Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Branit ćemo Kuran!

Prosvjedi zbog spaljivanja Kurana odnijeli još osam žrtava

Kabul
AFP/pixsell
Autori: mvi/VLM, tli/VLM
24.02.2012.
u 13:31

U petak su se stotine Afganistanaca uputile prema predsjedničkoj palači u Kabulu i konzulatu SAD-a u Heratu

Najmanje je osam ljudi ubijeno četvrtog dana prosvjeda potaknutih spaljivanjem Kurana u NATO-ovoj bazi. Time se broj poginulih popeo na dvadeset, prenosi BBC.

U petak su se stotine Afganistanaca uputile prema predsjedničkoj palači u Kabulu i konzulatu SAD-a u Heratu. Obje skupine prosvjednika sukobile su se s policijskim snagama i pri tom je ranjeno 50 ljudi, javlja Reuters. Nakon što su po završetku molitve napustili Plavu džamiju, okupljeni prosvjednici u Kabulu su policiju gađali kamenjem i skandirali "Smrt Americi!" i "Živio islam!" .

Petak je sveti dan i službeni dan tjednog odmora u Afganistanu tako da se u džamijama u Kabulu okupio velik broj ljudi, a policija je u vozilima čuvala obližnje ulice.

Oko 700 prosvjednika okupilo se i u gradu Jalalabadu i nemirnoj jugoistočnoj provinciji Ghazni gdje su prosvjednici skandirali "Branit ćemo Kuran!".

Američki predsjednik Barack Obama poslao je pismo afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju kojim se ispričava za nenamjerno spaljivanje Kurana u zračnoj bazi Bagram sjeverno od Kabula. Muslimani Kuran smatraju pisanom božjom riječju i prema svakom se primjerku odnose s dubokim poštovanjem. Oskvrnuće Kurana smatra se jednim od najgorih oblika bogohuljenja.

Afganistanci žele da se odgovornima za spaljivanje Kurana javno sudi.

– Ove su isprike lažne. Svijet treba znati da je Amerika protiv islama – kazao je iranski klerik Ahmad Khatami u govoru emitiranom na državnom radiju te dodao kako spaljivanje Kurana nije bila pogreška nego je to učinjeno s namjerom.

U središtu Kabula elitna jedinica interventne policije izašla je na ulice nakon dojave da snage sigurnosti ne uspijevaju izaći na kraj s prosvjedima u kojima je ubijeno 11 osoba, uključujući i dva američka vojnika.

Ključne riječi

Komentara 41

OB
-obrisani-
13:56 24.02.2012.

Sad će njih zion demo(n)kracija malo sa bespilotnim letjelicama opametiti. Što je njima pobiti par stotina duša u borbi za ljudska prava i demonkraciju !? Sitnica ,malenkost !

UK
Ugo Kajvez
14:15 24.02.2012.

Koliko godina NATO terorizra taj narod, ....... a gle!, .......... tu su imali hrvati, g*z*lisci zapada sa svojih 5 lipa .................

UK
Ugo Kajvez
14:47 25.02.2012.

25.02.2012. u 12:41h stilist1 . Da, i što hoćeš stim reč ............... ili samo komentiraš jer ti povrijeđen ego ? ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije