Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domino revolucija

Prosvjedi u Libiji: Gadafi se neće dati rušiti kao Mubarak

\'An anti-government protester holds a placard in front of supporters of Libyan leader, Muammar Gaddafi, during a demonstration outside the Libyan embassy in London February 17, 2011. REUTERS/Stefan W
Reuters/Pixsell
17.02.2011.
u 21:56

Navodno je u demonstracijama je dosad poginulo 16 osoba. U Libiji je najmanje 500 hrvatskih radnika i naših državljana koji su tamo pronašli bračne partnere, a predstavništva u Tripoliju ima 12 velikih tvrtki.

Val demonstracija zahvatio je i Libiju, ali suprotno scenariju do sada viđenom u Tunisu, Egiptu ili Alžiru, nezadovoljnici nisu okupirali ulice i trgove glavnoga grada zemlje, već su demonstracije usmjerili na drugi po veličini grad, Bengazi. U Tripoliju se ovoga trenutka odvijaju većinom provladine demonstracije u znak podrške pukovniku Gadafiju, a situacija je, više ili manje, mirna.

Prema neslužbenim informacijama u demonstracijama je dosad poginulo 16 ljudi.

Gore policijske postaje

– Nikakvih neuobičajenih zbivanja u Tripoliju zasad nema. Okupljaju se pristaše Gadafija, nose njegove slike, ali sve je kao i obično. Upravo sjedim u svome uredu, a već sam bio i na dva sastanka na koja sam se odvezao vlastitim automobilom bez ikakvih problema – kaže direktor predstavništva zagrebačke Geofizike u Tripoliju Adam Jerković.

Ipak, ako je mirno u Tripoliju, ne znači da je mirno u cijeloj zemlji. Ulice Bengazija u srijedu su navečer doslovno gorjele kada su se stotine demonstranata sukobile s policijom bacajući na njih kamenje i Molotovljeve koktele. Nekoliko vozila u potpunosti je spaljeno na ulicama toga lučkoga grada, a policija je na demonstrante ispaljivala gumene metke te vrele mlazove iz vodenih topova. Prvi izvještaji govore kako je u nemirima sudjelovalo oko 2000 demonstranata od kojih su deseci ozlijeđeni nakon uličnih okršaja, a nepoznat broj ih je i uhićen. Slična je situacija i manjim gradovima poput Zentana ili Beyide gdje su spaljene policijske postaje. Sam Gadafi, koji Libijom upravlja željeznom rukom već punu 41 godinu, nije u svome javnom obraćanju ni spomenuo nemire, ali je znakovito najavio kako će "marionete SAD-a i cionisti redom popadati".

– Marionete će pasti kao što pada jesenje lišće – ustvrdio je Gadafi u svome govoru, dok su dužnosnici najavili kako neće dopustiti grupama nezadovoljnika poigravanje sa sigurnošću zemlje.

Hrvatske veze

Situacija u Libiji za Hrvatsku je izuzetno zanimljiva već i zbog činjenice da u toj zemlji živi velik broj hrvatskih građana. Dok se vlasnici hrvatskih putovnica u Alžiru ili Tunisu mogu pobrojiti na prste dviju ruka, diljem Libije živi najmanje 500 Hrvata.

– Dvanaest velikih hrvatskih tvrtki poput Viadukta, Geofizike ili Crosca diljem zemlje ima razasuta gradilišta na kojima radi 380 hrvatskih radnika, još najmanje 150 Hrvata ima svoje manje tvrtke u Libiji ili se u zemlju doselilo nakon što su se vjenčali za Libijce – kaže hrvatski diplomat u Tripoliju.

Unatoč nemirima koji se očito rasplamsavaju i najavljenom "danu bijesa", analitičari vjeruju kako je malo vjerojatno da će Gadafi doživjeti sudbinu Mubaraka ili Bena Alija te biti svrgnut s vlasti. On vlada čvrstom rukom i gotovo je sigurno da će sve demonstracije biti brzo ugušene. Zapad ima razloga da s Gadafijem ne bude u ljubavi jer radi se o režimu pod kojim trećina stanovništva živi ispod granice bijede i u kojoj kritičare najčešće "proguta mrak".

Ključne riječi

Komentara 110

ST
Stockholm
13:24 18.02.2011.

18.02.2011. u 13:22h @rea je napisao/la: Možda ipak dodje do promjene vlasti. S oca na sina. ************************************* He he, ova ti je bila dobra. Konacno, i diktatura je neke vrste demokracija - jedan covjek, jedan glas (diktatorov) ...

OB
-obrisani-
16:20 18.02.2011.

Avo čitam u NY Timesu da je vojska pucala na pogrebnu poborku u Bahreinu. http://www.nytimes.com/2011/02/19/world/middleeast/19bahrain.html?hp Danas će biti gadan dan na Bliskom istoku.

ME
Melkior
10:50 18.02.2011.

+ - 18.02.2011. u 10:47h bubitoma je napisao/la: Kolin Pauel? Karvbol? Gardijan? Sto su to? Tablete protiv glavobolje? Neki junaki iz sapunice ili stripa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije