Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prosvjedi kenijskih studenata

11.03.2009.
u 18:40

Kenijski studenti izašli su na ulice Nairobija kako bi izrazili nezadovoljstvo postupcima policije. Više od 2000 studenta zahtijeva ostavku policijskog povjerenika Husseina Alija, kojeg se drži odgovornim za smrt dvojice aktivista za ljudska prava i jednog studenta. Studenti su uzvikivali da se njihovi kolege ne mogu ubijati kao psi i da za to nitko ne odgovara.

Studenti su ogorčeni ponašanjem policije i vlade, koja umjesto da štiti građane i njihovu sigurnost djeluje kao prijetnja za vlastito stanovništvo. Policija je uhitila policajce koji se sumnjiče za ubojstvo trojca na kenijskim ulicama. Međutim, studenti ne odustaju, žele ostavku Husseina Alija, kojeg smatraju glavnim krivcem.

Trojac je navodno ubijen jer je upozoravao na nepravilnosti u radu sigurnosnih službi i zloporabama tajnih agenata, koji su predoslovno shvatili "dozvolu za ubijanje" koju su dobili od vlade. Nakon prosvjeda u prosincu prošle godine, kada su Keniju potresali nemiri zbog navodne manipulacije na predsjedničkim izborima, stanje se nakratko smirilo.

Međutim, krhka vladajuća koalicija i zloporabe tajnih službi te policije ponovno su Keniju stavile na rub provalije. SAD i EU svim silama pokušavaju održati prividni mir u jednoj od rijetkih preostalih afričkih demokracija koju ne potresaju sukobi. Vrijeme brzo otkucava, a nervoza i strah ponovno se osjećaju na ulicama Nairobija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije