Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u znak solidarnosti sa Stanislavom Tomašom

Prosvjed Roma u Zagrebu: 'Rasizam ubija'

Prosvjed Roma
Foto: Romska organizacija mladih
1/3
13.07.2021.
u 09:40

Pripadnici romske nacionalne manjine iz cijele Europe pokrenuli su međunarodni pokret kako bi osudili ovakvu vrstu ponašanja u institucijama za provođenje zakona

Romska organizacija mladih Hrvatske organizirala je jučer u Zagrebu mirni prosvjedu u znak solidarnosti sa Stanislavom Tomašom, Romom iz Češke koji je preminuo nakon što mu je policajac u Teplicama nekoliko minuta nogom pritiskao vrat. Pripadnici romske nacionalne manjine iz cijele Europe pokrenuli su međunarodni pokret kako bi osudili ovakvu vrstu ponašanja u institucijama za provođenje zakona. Nosili sz transparente s napisima "Rasizam ubija", "Romi žele živjeti"...  - Ovaj prosvjed je prvi takav prosvjed organiziran od strane Romkinja i Roma u Hrvatskoj - kažu u Romskoj organizaciji mladih Hrvatske koja je prosvjed organizirala ispred češkog veleposlanstva.

- Ovaj slučaj uveliko podsjeća na slučaj George Floyda iz Amerike koji je potaknuo pokret #BlackLifeMatters. Tamošnji policijski službenik osuđen je na 22 godine zatvora, dok trenutno u Češkoj policijskim službenicima podršku daju češki premijer koji preko svojeg Facebook računa poručuje : "Hvala vam policajci iz Teplica na vašem radu, nije ni njima bilo lako", a češki ministar unutarnjih poslova na svom Twitter računu izjavio je: "Policajci koji su intervenirali imaju moju potpunu podršku". U isto vrijeme češka policija poriče odgovornost za njegovu smrt, te svaljuju krivnju na Stanislava, a njegovu smrt povezuju s opojnim sredstvima. Stanislavova smrt nije samo jedna od posljednjih slučajeva sustavne diskriminacije koju Romi i Romkinje trpe u Europi - kažu organizatori prosvjeda u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar bradaZG
bradaZG
10:36 13.07.2021.

Pa gdje je prosvjed protiv iskorištavanja djece za prošnju i prisilni rad? Hočemo pričati o prisilnoj prostrituciji malodobnih romkinja?

PP
Pucvala_premium.2
10:44 13.07.2021.

Sta su stvarno nosili transparent " Romi hoce raditi" , hm ?, a ovo vise sa pravima je otislo predaleko , kad to policija nije tukla , pa to im je posao , i mene bi razbili da sam kokoš ukrao, da ovo pisem u Hrvatskoj i da nemam Irsku putovnicu , Soa bi mi kosti prebrojala bezbroj puta

DU
Deleted user
10:57 13.07.2021.

Ne drugovi Romi, kriminal ubija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije