Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Proslavimo Dan Europe kao simbol novog početka!

Proslavimo Dan Europe
01.05.2021.
u 08:15

„Svjetski mir ne može se očuvati ukoliko se ne ulažu kreativni napori razmjerni opasnostima koje ga ugrožavaju. (…) Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.“ – R. Schuman

Europska je unija zbir različitosti, kao što upućuje i slogan naše Rijeke, za vrijeme nošenja titule Europske prijestolnice kulture, „Luka različitosti“. Ipak, barem jedan dan u godini cijela Europa slavi isto. 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoj povijesni prijedlog o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik, na čijem temelju je izgrađena današnja Europska unija. Ono što je karakteristično za tadašnje okolnosti u Europi, ali primjenjivo i za situaciju u kojoj sad živimo, jest da je ta ideja nastala s ciljem ekonomskog oporavka – onda nakon Drugog svjetskog rata, a sada ponovno priželjkujemo jednako zajedništvo i razvoj, za još jedan novi početak. Tada je trebalo uspostaviti suradnju između Njemačke i Francuske, a sada na raspolaganju za izgradnju bolje budućnosti imamo snagu 27 zemalja. Schuman je također, pred kraj svog života i poučen povijesnim događanjima, poslao poruku nade da cilj o kojem se dobro promislilo, koji je temeljen na činjenicama i višem interesu čovječanstva, može polučiti nove inicijative, pa čak i one revolucionarne. Dan Europe nam zato može biti podsjetnik da su svi izazovi premostivi, ako zemlje članice okupe svoje znanja, iskustva i sredstva za zajednički cilj. Mir, solidarnost i zajedništvo ovaj dan ponovno ističe kao europske vrijednosti koje vrijedi njegovati i promicati.

Dan Europe se stoga slavi i ove godine, unatoč preprekama koje pandemija koronavirusa postavlja pred nas. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te ambasadama zemalja članica Europske unije, u nedjelju 9. svibnja svima poklanja virtualni koncert koji će nas podsjetiti na važnost zajedničke zabave, glazbe i dobre energije! Od 20:00 sati, putem YouTube kanala Europska komisija Hrvatska, moći ćete uživo pratiti koncert iz zagrebačke Tvornice na kojem nastupaju Pavel, Silente i Vatra. Uzimajući u obzir epidemiološke mjere, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj putem nagradnog natječaja na svom Instagram i Facebook profilu podijelit će 120 ulaznica za koncert u Tvornici kulture, a više informacija kako doći do karata možete saznati na službenom webu i Facebook stranici Predstavništva.

Uz to, zemlje članice predstavit će se kratkim video vinjetama, kako bismo saznali nešto novo o ljudima koji su s nama u ovim izazovnim vremenima. U proteklih smo godinu dana zasigurno pronašli načine kako i udaljeni možemo biti zajedno, tako da i online koncert obećava dobar provod.

Uz virtualni koncert, ovogodišnji Dan Europe obilježava i jedna posebnost – pokretanje Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa – a možete i vi! Pridružite se raspravama i događajima, podijelite s drugima svoje ideje, započnite niz pozitivnih prijedloga, a vaš primjer će slijediti brojni stanovnici ostalih članica. Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja, tako da se već sada možete nadovezati na napisana razmišljanja i želje za budućnost na poveznici futureu.europa.eu. Fokus građanki i građana bit će na klimatskim promjenama i okolišu, zdravlju, snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, kao i na poziciji EU u svijetu, vrijednostima i pravima te sigurnosti. Sigurni smo da o tim temama imate brojna mišljenja, kao i o digitalnoj transformaciji, europskoj demokraciji, migracijama, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu – sve to je iznimno važno za našu zajedničku budućnost. Ako svoje ideje ne možete smjestiti u okvire nabrojanih pojmova, i za njih postoji prostor da budu pročitane i uvažene: #TheFutureIsYours i sretan vam Dan Europe!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije