Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prošla godina među tri najtoplije u ljudskoj povijesti

Trend zagrijavanja ne pokazuje znake popuštanja, a rast temperature prouzročen je ponajviše stakleničkim plinovima
23. siječnja 2018. u 07:03 9 komentara 1582 prikaza
zatopljenje
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

NASA-ina godišnja analiza globalne klime objavljena prošlog tjedna pokazala je da se trend zagrijavanja nastavlja. Naime, prošla je 2017. godina jedna od tri najtoplije otkako se temperatura zraka mjeri. Prosječne su temperature lani za 0,9 celzija nadmašile one mjerene između 1951. i 1980. godine. Slično mjerenje radi i američka Nacionalna oceanografska i atmosferska administracija, NOAA, no i ta je organizacija došla do sličnog zaključka s malim odstupanjem u odnosu na NASA-ina mjerenja. NOAA je izvukla podatak da je pet najtoplijih godina u povijesti zabilježeno od 2010. naovamo.

ledenjaci IZRAČUNALI MATEMATIČARI Je li opravdan strah od globalnog zatopljenja: Ubrzo ulazimo u 'mini ledeno doba'?

Generalni je, dakle, zaključak da je Zemlja ušla u dugotrajan trend zagrijavanja koji ne pokazuje znakove popuštanja, a rast je temperature prouzročen ljudskim djelovanjem, ponajviše proizvodnjom stakleničkih plinova.

Slično na Arktiku i Antarktici

Na Arktiku, koji se zagrijava brže nego ostatak planeta, smanjila se količina morskog leda s rekordno niskim mjerenjima od siječnja do ožujka. Smanjena je i količina leda na Antarktici, manji je za gotovo 400.000 četvornih kilometara nego 1986., godine kada je zabilježen prijašnji neslavni rekord. Ovi podaci, navode stručnjaci dviju velikih organizacija, izravno utječu na zagrijavanje jer je smanjena odbijajuća površina pa Sunčeve zrake upija tlo te se na tako zagrijava. No, prošla godina ostala je korak do najtoplije godine dosad, 2016., kada je zabilježen neobičan podatak da nijedno područje na Zemlji nije mjerilo temperature manje od prosječnih. Prosječno je izmjereno povećanje od 0,94 celzija od prosjeka 20. stoljeća. No, ako ništa drugo, 2016. godina ima kakvo-takvo opravdanje jer to je bila godina El Nina, pojave koja ja prouzročila zagrijavanje vode u području ekvatorijalnog Tihog oceana za što se može preusmjeriti krivnja barem za jedan dio općeg povećanja temperature. Slaba vajda, procijenjeno je da je za 90 posto zagrijavanja te godine ipak bio odgovoran čovjek. Treba svakako istaknuti i da je 2017. godina 41. godina zaredom koja bilježi povećanje temperature u odnosu na prosjek 20. stoljeća.

To što rekordi lani nisu obarani može se pripisati tome što 2017. nije bilo El Nina, ali ta činjenica nije spriječila prosječno povećanje. To je globalni trend neovisan o temperaturnim varijacijama u Pacifiku. Čak suprotno, prošla je godina iskusila slab utjecaj La Nine, koja donosi zahlađenje. Dugoročni je trend taj koji gura celzije na više vrijednosti svake godine, a ne pojedinačni i jedinstveni događaj, jasan je zaključak stručnjaka iz NASA-e i NOAA-e. Ali, izostanak aktivnosti pojave poput El Nina uzrok je stvaranja jakih oluja koje su karakterizirale prošlu godinu, barem na sjevernoameričkom kontinentu. Tamo je 8. rujna proglašen najgorim danom u povijesti kada se govori o udarima uragana.

3 najtoplije godine u povijesti Globalno zatopljenje kroz povijest, pogledajte kako se zagrijava Hrvatska

Čovjekov utjecaj presudan

Tri su jake oluje – Irma, Jose i Katia – istodobno zaprijetile Floridi, Karibima i Meksičkom zaljevu zajedno brojeći najveću zajedničku energiju koja je ikada zabilježena u području Atlantskog oceana. Tada su dvije oluje s vjetrovima čije su brzine premašivale 240 km/h istodobno harale Atlantskim bazenom što se nije dogodilo nikada u povijesti. Pogledamo li što se događalo u Europi, koja je imala petu najtopliju godinu, vidjet ćemo istaknut podatak za Austriju prema kojem je ta zemlja imala najhladniji siječanj još od 1987. godine. No, već nešto kasnije za tu se zemlju situacija mijenja pa ona bilježi najtopliji ožujak te drugi najtopliji lipanj u povijesti, dok je period ljeta bio treći najtopliji dosad. Portugal je zabilježio svoju drugu najtopliju godinu u povijesti, prosječna je temperatura bila viša za 1,1 celzij, toplija je jedino bila 1997. Godine toplije od prosjeka bilježe i Njemačka te Velika Britanija. I druge organizacije, poput Svjetske meteorološke organizacije ili United Kingdom Met Office, također dolaze do istih zaključaka koji se razlikuju jedino zbog korištenja različitih metoda mjerenja.

Trend je kod svih jasan, temperatura stalno raste, NOAA je iznijela podatak da od 1880. godine bilježimo porast od 0,07 celzija svako desetljeće, no ta je vrijednost uvećana dvostruko od 1980. godine. Industrijalizacija čini svoje, čovjekov je utjecaj ipak presudan.     

zatopljenje
1 / 11
Nevrijeme u Njemačkoj

Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

UGROŽENI EKOSUSTAVI Vrhunac globalnog zatopljenja? Crne prognoze za morski svijet! U Međunarodnu luku Franjo Tuđman sletio prvi zrakoplov Emiratesa iz Dubaija STIŽU PROBLEMI? Znanstvenici su upozorili da bi globalno zatopljenje moglo značiti nevolje za zrakoplove polarni medvjed STUDIJA Globalno zatopljenje može izazvati pola milijuna smrti 2050.
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Avatar abakus
  abakus:

  "...u ljudskoj povijesti"..? Jeste li vi pri sebi, večernjakovci?! Valjda u povijesti mjerenja temperatura... koja baš i nije nešto duga, a još manje relevantna da bi se na osnovi nje i ovakvih podataka dizala panika. Svašta...

 • Deleted user:

  "....među tri najtoplije u ljudskoj povijesti." Tako je. Krapinski čovjek je mjerio temperaturu zraka čuvenim krapinskim termometrom, pa danas znamo da jedna od tri najtoplije godine nije bila za vrijeme neandretalaca.

 • michaelchangun:

  Dakle, zagrijavanje je uvecano dvostruko covjekovim djelovanjem? Ok, znaci umjesto 0.07 po desetljecu, zagrijavamo planet 0,14po desetljecu od 1980? Sto ce znacit da ce se lednjaci umjesto 2100-te odledit 2050-te? Eto, shvacate vi to? Moramo unistit modernu civilizaciju da bi ... prikaži još! se ledenjaci otopili 50 godina kasnije. Ili moramo smanjit ekonomske aktivnosti za pola da bi se ledenjaci otopili 25 godina kasnije. Eto, smanite odmah minimalac s 3600 na 1800 i Zemlja ce se prestat grijat.