Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pali prihodi

Prosječni Rus zarađuje najmanje novca u posljednjih 20 godina

Reuters
19.07.2020.
u 12:00

Jedan od najvećih izazova Vladimira Putina upravo je borba sa siromaštvom. U Rusiji se s njime bori 21 milijun stanovnika

Realni prihod prosječnog Rusa pao je najviše u posljednjih 20 godina u drugom kvartalu ove godine, a ruska ekonomija pala je 9,6 posto u odnosu na isti period prošle godine. Realni prihod, odnosno onaj pretvoren u stvarnu kupovnu moć, postao je jedna od najosjetljivijih društvenih tema u Putinovoj Rusiji, a očekuje se da će konačni pad ruske ekonomije ove godine biti šest posto. Prihodi su prosječnog Rusa u periodu od travnja do lipnja pali za osam posto u odnosu na isti period lani, prenosi Reuters podatke ruskog zavoda za statistiku Rosstat. Iz istog izvora dolazi i informacija kako je industrijska proizvodnja u lipnju pala za 9,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Riječ je o najvećem kvartalnom padu prihoda od 1999. godine, prema podacima objavljenima na Rosstatu. U drugom je tromjesečju zbog pada gospodarskih aktivnosti nakon restrikcija zbog pandemije ruska ekonomija pala 9,6 posto u odnosu na godinu prije, nakon što je imala rast od 1,6 posto u ožujku, potvrđuje i rusko ministarstvo financija.

U lipnju je ipak nastupio pad ekonomije od 6,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što je bio oporavak u odnosu na svibanj kada je ekonomija pala 10,7 posto, opet zbog primjene protupandemijskih mjera. Ruska administracija uopće ne poriče kako je za oporavak u lipnju zaslužno popuštanje mjera što je, kao i u brojnim drugim državama, imalo blagotvoran učinak na tržišta. I ruska je središnja banka pokazala spremnost da pomogne u oporavku standarda prosječnog Rusa najavljujući mogućnost još jednog, četvrtog po redu, smanjenja kamatne stope koja je sada na 4,5 posto. Inače se siromaštvo u Rusiji zapravo smatra najvećom prijetnjom vladavini Vladimira Putina. Prema različitim procjenama, siromašnih u istočnoj supersili ima između 20 i 21 milijun. Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća među siromašne se ubrajalo čak 29 posto Rusa. Sada je to oko 14 posto ako se prihvati da je broj Rusa koji žive s nedovoljnim prihodima veći od 20 milijuna.

Ključne riječi

Komentara 15

MP
Miroslav.P
13:09 19.07.2020.

Ovaj tekst nema veze sa stvarnoscu. Svaka zemlja ima pad ekonomije tako i Rusija. Prije dvadeset god prosjecna placa bila je dvjesto Eura u Rus sad 800 Eura a drzava duplo jeftinija od Hrvatske. A ovdje u Rusiji nije mjera Euro ili Rublja nemozes pretvarat nema logike. Cak je bolje stoje Rublja devalvirala 2014 za ekonomiju. Ali novinar nije napisa daje u doba Korone svako djete ispod 15 god dobilo za tri mjeseca po 140 Eura. Zatim za svako rodeno djete poticaj prvo sest tisuca drugo deset a trece 15 tisuca eura djete dobije. .Rusija ima ogromne zalihe zlata i deviza. Zanu je lako bolje osebi brinut se.

NE
nečešrazbojniče
15:17 19.07.2020.

Što ne napišete da je u Rusiji tank benzina 100 kn.

KI
kiki
12:56 19.07.2020.

Jedino je u hrvatskoj blagostanje, nas narod zna lomit sa kunom i beznje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije