Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prosječni prinos na zlato višestruko veći od kamatnih stopa u bankama. Što izabrati za štednju?

Centar zlata
Foto: Centar Zlata
1/4
17.11.2023.
u 08:30

Kamatne stope na oročenu štednju u bankama napokon su krenule rasti pa se tako domaći štediše u najboljem slučaju mogu nadati godišnjem povratu od oko 3% na svoje depozite, iako većina velikih banaka i dalje nudi znatno niže kamate. Istovremeno, stopa inflacije još je uvijek znatno viša od tih kamata, što znači da novac kojeg štediše drže u bankama svakim danom vrijedi sve manje, čak i s novim, višim kamatama.

No, držanje novca u banci nije jedini oblik štednje. Sve se više građana zadnjih godina okreće ulaganju u investicijsko zlato, odnosno zlatne poluge i zlatnike u fizičkom obliku. Glavni razlog zbog kojeg štediše kupuju zlato je visok prinos kojeg je ono ostvarilo zadnjih godina i desetljeća.

Foto: Centar Zlata

Cijena zlata u eurima u zadnjih je dvadeset godina narasla za 440%, a u zadnjih pet godina za oko 65%. Prosječno gledano, cijena je na godišnjoj razini rasla oko 8.3%, što je znatno više od kamata na bankovnu štednju, ali i od većine drugih oblika ulaganja poput nekretnina ili domaćih fondova.

Naravno, cijena zlata ne raste ujednačeno, već najviše u pravilu raste u nestabilnim periodima kriza, recesija, inflacije i geopolitičkih nestabilnosti. Razlog je što investitori tradicionalno smatraju zlato sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima. Iako prinos u prošlosti nije garancija budućega prinosa, činjenica je da mnogi očekuju kako će dolazak nove recesije ponovo pogurati cijenu zlata prema gore, što bi investitorima moglo donijeti zaradu.

Foto: Centar Zlata

Osim visokog prinosa, investicijsko zlato traženo je i jer je jedno od rijetkih oblika ulaganja koje je u potpunosti oslobođeno svih poreza – kako prilikom kupnje, tako i prilikom prodaje. To znači da sva zarada ostaje ulagaču, bez obveza prema državi. Zlatnici i zlatne poluge vrlo su likvidni, odnosno lako ih je zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata, što vlasniku daje visoku razinu slobode kod upravljanja vlastitom imovinom.

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa.

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Foto: Centar Zlata

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije