Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće Državnog zavoda za statistiku

Prosječna plaća za ožujak realno porasla za 1,1 posto

Od 16. siječnja opet plaćanje naknade na bankomatima drugih banaka
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
19.05.2023.
u 12:39

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz, a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak u odnosu na veljaču niža za 10,7 posto, a u odnosu na ožujak lani viša za 11,8 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za ožujak 1.130 eura, što je na godišnjoj razini nominalno viša za 11,9, a realno za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema izvješću, objavljenom u petak, prosječna plaća od 1.130 eura nominalno je viša za 2,2 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na veljaču. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 2.327 eura, a najniža u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 738 eura. Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 946 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak iznosila je 1.556 eura, što je nominalno više za 2,2 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na veljaču. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno viša za 13,5 posto, a realno za 2,5 posto. U ožujku su bila prosječno 182 plaćena sata, što je u odnosu na veljaču rast za 15,2 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (191), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (160). Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak iznosila je 6,08 eura, što je u odnosu na veljaču niže za 10,7 posto, a u odnosu na ožujak lani više za 11,8 posto.

POVEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije