Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

'Proračun utječe na život svakog građanina, a većina ne razumije te dokumente'

Renato Krulčić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
14.04.2015.
u 13:00

Duje Prkut iz GONG predstavio je istraživanje o sudjelovanju građana u donošenju proračuna te njegovoj transparentnosti koje se provodilo kroz tri godine na svim jedinicama lokalne samouprave

Kad građane informirate i uključite u donošenje odluka, oni više nisu tako kritični, jačate njihovo povjerenje u institucije i politiku, smanjujete nepovjerenje, a transparentnost privlači ulagače, poručio je na okruglom stolu "Građani kreiraju lokalni proračun" gradonačelnik Pazina Renato Krulčić. U Pazinu je, pojasnio je on na okruglom stolu u Hrvatskom saboru u organizaciji GONG-a i Odbora za financije, 2014. godine proveden pilot-projekt participativnog budžetiranja gdje su građani odlučivali o malim komunalnim akcijama vrijednim oko 300 tisuća kuna, pa je 500-tinjak uključenih građana glasovali o akcijama koje žele da se provedu.

Duje Prkut iz GONG predstavio je istraživanje o sudjelovanju građana u donošenju proračuna te njegovoj transparentnosti koje se provodilo kroz tri godine na svim jedinicama lokalne samouprave. Zaključak istraživanja je da je, kada se uzmu faktori poput suradnje sa zajednicom, objave dokumenata, transparentnost na niskoj razini.

– Suradnja sa zajednicom je najlošije ocijenjena dimenzija, a rezultati za grupu indikatora vezanih uz savjetovanje sa zainteresiranom javnošću su porazni – upozorava Prkut.

Predstavnica Grada Crikvenice Snježana Sikirić smatra da građane treba uključiti odmah u fazi pripreme proračuna, pa će oni nastaviti pratiti provedbu i reagirati ako nešto nije izvršeno. To je najbolje raditi kroz javne tribine ili ako je riječ o velikim gradovima, kroz kontakt emisije u lokalnim medijima.
Predsjednik Odbora za financije, HNS-ov Srđan Gjurković je otvorenost proračuna gradova i općina daleko od zadovoljavajuće razine, iako se situacija svake godine poboljšava.

– Neobjavljivanjem prijedloga proračuna se onemogućuju građanima da se uključe u proračunski proces i utječu na odluke o budućnosti svoje općine ili grada. Participativno budžetiranje je proces koji uključuje pravovremeno informiranje i osigurava građanima priliku da daju konstruktivne prijedloge koje se potom uključuju u proračun – tvrdi Gjurković te dodaje kako bi takvo budžetiranje moglo biti alat za jačanje civilnog društva i suzbijanja korupcije.

Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije naglašava da proračuni utječu na život svakog građanina, a da s druge strane manje od polovice anketiranih građana uopće razumije proračunske dokumente, pa se ni ne uključuje u odlučivanje o proračunima. Transparentnost proračuna, pojašnjava ona, znači mogućnost građana da dobiju informacije o proračunima koje su potpune, bitne, točne, pravovremene te predstavljene na razumljiv način.

– Na taj način se između ostalog smanjuju i troškovi zaduživanja jer je dokazana negativna veza između transparentnosti proračuna te duga i deficita – kaže Bronić te dodaje kako je u indeksu otvorenosti proračuna Hrvataka 2012. od sto imala 61 bod, odnosno objavila je 61 posto informacija od traženih.

– Nismo tako loše rangirani, ali napredak je moguć – naglašava Bronić koja predstavničkoj vlasti preporučuje da potiče građane da se obrazuju o proračunu i proračunskim procesima te da poboljša mehanizme za uključivanje javnosti u proces pripreme i izvršenja proračuna, ali urgira i na smanjivanje broja lokalnih jedinica.

Komentara 1

DE
demokršćanin
17:37 14.04.2015.

Duje,Duje možda vi tako mislite.Mnogi iz naroda dobro razumiju,no čini se da ga ministri ne razumiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije