Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procedura EU

Proračun u Rehnove ruke u prosincu ili siječnju

oli rehn
Reuters/PIXSELL
11.09.2013.
u 17:00

Pokretanje postupka prekomjernog deficita predlaže Olli Rehn, ali ga mora prihvatiti Vijeće ministara financija

Najraniji mogući datum ulaska Hrvatske u takozvanu proceduru prekomjernog deficita je u prosincu ili siječnju, otkrio je za Večernji list u Bruxellesu sugovornik upoznat s tijekom događaja koji će prethoditi očekivanoj odluci o ulasku Hrvatske u taj mehanizam Europske unije za nadzor prezaduženih i fiskalno deficitnih država.

1. Prva prijelomna točka koja će utjecati na ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita bit će 21. listopada, kada Eurostat objavljuje korigirane podatke o proračunskom manjku i javnom dugu Hrvatske za 2012. godinu. Očekuje se da će deficit i dug mjereni po Eurostatovim metodama biti veći nego u dosadašnjim prikazima. No, to je samo prvi korak i procedura prekomjernog deficita za Hrvatsku neće biti pokrenuta odmah 22. listopada.

2. Drugi korak je objava jesenske ekonomske prognoze Europske komisije za svih 28 država. Iako još nije određen točan datum objave, zna se da će to biti u prvoj polovici studenog. U sklopu toga bit će objavljena i nova procjena o kretanju hrvatskog proračunskog manjka i javnog duga u 2013., 2014. i 2015. godini. Pokaže li ta procjena da će hrvatski deficit i dug u tim godinama nastaviti biti iznad dopuštene razine – a vrlo je izgledno da će to biti slučaj – Olli Rehn će predložiti ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita. Ali ni tada neće još sve biti gotovo i procedura neće odmah biti pokrenuta.

3. O pokretanju procedure još mora odlučiti Vijeće ministara financija (ECOFIN), koje zasjeda 18. studenog. Stigne li Komisijin prijedlog prekasno, onda Vijeće o tome odlučuje na sljedećoj sjednici.

4. Odluka stupa na snagu nakon što je usvoji Vijeće ministara, najvjerojatnije na svojoj sjednici 10. prosinca.

>> EP odobrio već unaprijed dogovorena sredstva za Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije