Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Proračun Krapinsko-zagorske županije za 2015. godinu iznosi 161,5 mil. kuna

Najviše ide Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, 64,8 milijuna kuna, a iza toga Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove, 35 milijuna
19. prosinca 2014. u 16:02 2 komentara 415 prikaza
Skupština
Foto: Matija Topolovec /PIXSELL

Bez glasova oporbe donesen je proračun Krapinsko-zagorske županije za 2015. godinu koji iznosi 161.489.892 kuna, što je za dva posto manje od ovogodišnjeg. Najveći dio, odnosno 81,7 milijuna kuna sliti će se od pomoći, a vlastiti prihodi planiranju se u iznosu od 68,7 milijuna. Pomoći se ovdje odnose na decentraliziran novac za školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb. Slijedom toga najviše ide Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, 64,8 milijuna, a iza toga Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove, 35 milijuna.

Neobični uvjeti

Braneći proračun, i župan Željko Kolar priznao je da se ovaj proračun radio u vrlo neobičnim uvjetima budući da prvi put nije bilo jasnih uputa Ministarstva financija o izradi, a bilo je poznato da se gubi dio prihoda.

– Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave izgubili smo 3,8 milijuna, a izmjenama Zakona o porezu na dohodak oko pet milijuna. Mislim da proračun nije ambiciozan i nerealan, ali ukupnu sliku imat ćemo tek nakon prvog kvartala sljedeće godine kada ćemo vidjeti kamo vode ove izmjene zakona. Nisam sretan što su nam smanjena izvorna sredstva jer trebamo decentralizirati državu budući da mi najbolje znamo kako raspolagati novcem na svom području. Pretpostavljam da bi svatko od vas, da je bio u našoj poziciji, drukčije posložio neke stavke – kazao je župan Željko Kolar.

Upravo nedostatak smjernica nagnalo je Žarka Tušeka (HDZ) ispred oporbe na kritiku Vlade RH.

– Svima je jasno da su izmjene zakona grub obračun Kukuriku vlade s lokalnom samoupravom, što dovodi i do veće decentralizacije – kazao je Tušek po čijem je mišljenju u županijskom proračunu osigurano previše novca za, primjerice, promociju "Bajke na dlanu", za plaće u zadruzi "Puran zagorskih brega", Zagorski aerodrom i Zagorsku razvojnu agenciju.

Oporba bez amandmana

Župan je odgovorio da će se za ZARA-u morati odlučiti hoće li biti ustanova ili će raditi na tržištu, a za Zagorski aerodrom će se sljedeće godine raspisati javni poziv za iskazivanje interesa nakon što su ishođeni svi potrebni papiri, dok je promocija potrebna radi pozicioniranja Županije. Podsjetio je da oporba nije dala niti jedan amandman na proračun.

Iskre između oporbe i župana smirila je predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki koja jedina podsjetila da će sporni novac ići građanima.

– Mi u HSS-u jesmo za porezno rasterećenje plaća građana, ali ne i za takvo zadiranje Vlade u prihode lokalne samouprave. Politika ove Vlade nije dobra jer se sve više centralizira, a to nije dobro za ravnomjerni razvoj RH. Proračun Krapinsko-zagorske županije nije loš, ali je manji nego je trebao biti i jedini mogući. On je preslika svih proračuna unutar deset, 12 godina. Da bi se stavilo bilo što više, treba imati novca, a ovaj prati sve aktivnosti, ali s puno nižim iznosima od potrebnih – zaključila je Hubicki, podsjetivši da je zbog smanjenja novca lokalnoj pokrenut postupak pred Ustavnim sudom zbog pitanja ustavnosti tog zakona.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • dalibor.hren:

    Prijevoz učenika je osjetno jeftiniji. U čijem će džepu završiti lova?

  • BRKONJA:

    Mladost trazi izlaz na zeljeznickim tracnicama a vi preko punih trbuha punite jos punije i masnije.