Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGLASALI VIJEĆNICI

Proračun Grada Osijeka za 2023. iznosi 128,3 milijuna eura: 'Razvojan je, ali obazriv'

Osijek: Andrej Plenković sastao se s gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Ivanom Anušićem
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
30.11.2022.
u 13:24

Bitno je reći da u 2023. nismo predvidjeli niti jedno kreditno zaduženje. Pretfinanciranje EU projekata radit ćemo vlastitim sredstvima, jer su kamate na kredite ogromne, rekao je gradonačelnik Radić

Proračun Grada Osijeka za 2023. godinu iznosit će 128,3 milijuna eura, a izglasali su ga u srijedu gradski vijećnici.

- Govorimo o razvojnom, ali isto tako o racionalnom, pa rekao bih i opreznom proračunu. Pri slaganju proračuna, koji garantira gospodarski rast i razvoj, ali isto tako je i obazriv, vodili smo se s dva ključna čimbenika. Prvi je gospdarska neizvjesnost prouzročena ruskom agresijom na Ukrajinu, pa samim time i povezana inflacija, a drugi je čimbenik oslanjanje na sredstva Europske unije, kao i na nacinalna, gdje ponajprije mislim na Nacionalni plan oporavka i otpornosti te na ITU mehanizam koji je u novom financijskom razdoblju Gradu Osijeku dostupniji i veći nego do sada. Govorimo tu o 55 milijuna eura, što je 10 milijuna više no u prethodnom mandatu – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Proračun se može, dodao je, podijeliti u 3, a jedan je od njih povećanje standarda i kvalitete života građana.

- Govorimo tu o izgradnji tri i dogradnji dva dječja vrtića. Prijavili smo, dakle, pet vrtića na NPOO i svi su nam prošli, a dobili smo bespovratna 32 milijuna kuna. Također, nakon što smo u rekordnom roku odradili prvu fazu rekonstrukcije kupališta Copacabana, krećemo s prijavom na poziv Ministarstva turizma te planiramo i završetak druge faze – naveo je Radić.

Podsjetio je i kako je Grad dobio značajna sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja za dovršetak Koncertne dvorane u Kulturnom centru. Grad će tako, istaknuo je, prvi put u 30 godina dobiti koncertnu dvoranu kakvu zaslužuje.

- Donijeli smo i projekcije proračuna za 2024. i 2025., a u njima radimo stvari koje definitivno mijenjaju vizuru Osijeka i donose projekte koji će ostati generacijama. Istaknuo bih nastavak izgradnje promenade prema Retfali, kao i Strossmayerovu ulicu koja će postati zelena avenija. Usto, rekonstruirat ćemo Trpimirovu cestu. Kada govorimo o standardu života u Osijeku, moram napomenuti projekt rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže, gdje smo povukli 22 milijuna eura, najviše od svih gradova. Tu je i modernizacija tramvajske infrastrukture, vrijedna 260 milijuna kuna, priprema za dolazak niskopodnih tramvaja. Nedavno nam je došlo šest niskopodnih autobusa, uskoro nam stiže još sedam novih. NK Osijek uskoro se seli na Pampas pa idemo u rekonstrukciju Gradskog vrta, kao i u izgradnju dvorane za veslački klub Iktus... - iznio je gradonačelnik.

Završit će se iduće godine, naglasio je, projekt kojeg su čekale generacija Osječana, a riječ je o podvožnjaku na Čepinskoj cesti.
- Grad je likvidan, plaća sve svoje obveze u rekordnom roku. Potpisali smo nedavno kolektivne ugovore s manje-više svim trgovačkim društvima, gdje rastu materijalna prava zaposlenicima u mnogim gradskim firmama. Bitno je reći da u 2023. nismo predvidjeli niti jedno kreditno zaduženje. Pretfinanciranje EU projekata radit ćemo vlastitim sredstvima, jer su kamate na kredite ogromne – poručio je.

Najavio je i zahvate na bajeru u naselju Jug 2 zbog kojih ga javnost već naziva osječkim Bundekom.

- Bajer je bio desecima godina zapušten, ništa se u njega nije ulagalo, a prijetilo mu je presušivanje. Kada sam preuzeo mjesto gradonačelnika prije godinu i pol, dočekala me peticija 4000 građana s Juga 2 koji traže revitalizaciju bajera. Hitnom intervencijom i razgovorom s Hrvatskim vodama, Vodovodom Osijek i Gradskom četvrti Jug 2 krenuli smo u traženje modela kako ga spasiti i iskopali smo bunar dubok 83 metra, prihranili smo bajer vodom i više mu ne prijeti isušivanje – podsjetio je Radić.

Što se tiče daljnjih koraka, uslijedilo je, rekao je, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a Grad Osijek osigurao je 1,1 milijun kuna za otkup zemljišta. Tako će Grad Osijek biti u kompletnom posjedu bajera i potom se javljati na EU pozive. Idemo prema tome da bajer bude, neću reći kao Bundek u Zagrebu, jer smatram da je Osijek najbolji, već da ima sportsko - rekreacijsku namjenu, na zadovoljstvo rekreativaca, ribiča, djece, svih građana, s igralištima za nogomet, odbojk, uređenom šetnicom, kupališnom sezonom...- otkrio je gradonačelnik, dodavši kako bi taj projekt trebao biti realiziran do kraja ovog mandata.

Gradsko vijeće u srijedu je izglasalo i drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji je umanjen za 25 milijuna kuna i utvrđen u iznosu od milijardu i 56 milijuna kuna.

>> VIDEO Splitska policija objavila fotografije vozila: Pregaženi policajac (20) ima teške ozljede bubrega, rebara i glave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije