Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Propustili ste poticaje? Nema veze, evo kako do solara jednostavno i brzo

solarna ploča
Foto: Shutterstock
1/5
22.03.2024.
u 11:19

Sve više građana u Hrvatskoj solarne elektrane na svome krovu vidi kao dugoročno isplativo ulaganje.

Zbog velikog interesa nakon samo dva dana zatvoren je ovogodišnji Javni poziv za poticaje za solarne elektrane. No, ugradnja solara isplativa je i bez poticaja te donosi brojne uštede kupcima koji se odluče na takvu investiciju.

Ne čudi stoga da sve više građana u Hrvatskoj solarne elektrane na svome krovu vidi kao dugoročno isplativo ulaganje. Naime, nakon što se investicija sama otplati kroz smanjene račune za struju, elektrana će svome vlasniku proizvoditi besplatnu energiju idućih 20 i više godina. Uz to, podiže se i vrijednost same nekretnine te se smanjuje i izloženost cjenovnim šokovima na tržištu energije.

Koliko biste vi mogli uštedjeti postavljanjem solarne elektrane na svoj krov provjerite na kalkulatoru uštede.

A da za kupnju solarne elektrane nije potrebno posjedovati i pozamašnu svotu ušteđenog novca, potvrdila nam je Biljana Novkoski iz Drivenika, koja je krajem prošle godine kupila solarnu elektranu kreditom Erste banke. Cijeli postupak dizanja kredita opisuje riječima:

- Bilo je prilično jednostavno. Dostavila sam dokumente koje su tražili, ZK izvadak ne stariji od šest mjeseci i kredit je bio tu!

Kupcima koji se odluče na investiciju u solare najjednostavnije je odabrati ugradnju po principu "ključ u ruke". Konkretno u slučaju ENNA Opskrbe, koja je u protekle dvije godine ugovorila više od 2000 solarnih elektrana, model "ključ u ruke" znači da kupci nemaju nikakve brige oko procesa postavljanja elektrane na krov, već ENNA Opskrba u njihovo ime obavlja kompletnu komunikaciju i aktivnosti vezane za HEP, dok kupac solarnu elektranu plaća tek nakon montaže.

Tim modelom izbjegavaju se i naknadni skriveni troškovi, jer su sve stavke uključene u cijenu.

- Priželjkivala sam solarnu elektranu već petnaestak godina, ali dosad nije bilo prilike. U životu nema slučajnosti, otvorila sam e-mail s katalogom, vidjela oglas ENNA Opskrbe, ispunila kalkulator uštede i ostalo je povijest. Zvala me kasnije Ivona iz ENNA-e i izradila ponudu za moje kućanstvo. U ponudi ENNA Opskrbe odmah me kupila stavka "ključ u ruke". To je značilo da ENNA, u moje ime, odrađuje apsolutno sve do pune funkcionalnosti. Ishodili su sve potrebne dozvole, riješili sve s HEP-om. Nisam trebala obilaziti šaltere i gubiti živce i vrijeme na ishođenje nekog dokumenta. Činjenica da imam njihovu podršku 24/7 i osiguranje je samo šlag na torti - objašnjava Biljana.

Kaže da je odabrala ENNA-u i Erste banku jer imaju posebnu poslovnu suradnju jer je ponuda ENNA-e dolazila s povoljnijim uvjetima podizanja kredita u Erste banci. Pokušala je i preko svoje matične banke ostvariti kredit za kupnju solarne elektrane, ali nije mogla dobiti tako povoljne uvjete.

- Moj prvi dolazak u Erste banku bio je deset minuta prije kraja radnog vremena tog dana, čega nisam uopće bila svjesna. Gospođa koja me primila obradila je moj zahtjev kao da je osam ujutro, kao da imamo cijeli dan pred sobom, mirno i strpljivo. Za odnos prema klijentu skidam kapu. Svaka čast!

Veseli se ljetu i sunčanim danima, kojih u Primorsko-goranskoj županiji ima napretek

Elektrana na njezinom krovu puštena je u rad tek početkom prosinca, od kad je osamdeset posto vremena bilo kišno i oblačno.

- Elektrana je dosad minimalno radila. Međutim, veselim se ljetu. Živim u Primorsko-goranskoj županiji, gdje imamo sunčanih sati napretek pa ćemo uskoro vidjeti što sve elektrana donosi - priča nam Biljana.

Povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću u Hrvatskoj očekuje se kroz šest do osam godina, nakon čega elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit. Ako elektranu kupujete na kredit, trošak je zbog kamate nešto veći, pa razdoblje povrata investicije u prosjeku traje sedam do devet godina, nakon čega više od 20 godina vlasnici uživaju u blagodatima besplatne energije.

Erste stambeni EKO kredit ili Erste George gotovinski kredit jednostavni su načini financiranja vlastite fotonaponske elektrane!

- Investirala sam u solare, imala jednokratni trošak, a pogodnosti ću imati dugoročno. Kolike će one biti, to ćemo još vidjeti, ali koliko god da budu, bit će dobre. Solarnu elektranu predlažem svakome, ako ima iole ikakvu priliku, bez obzira bio to novac ili mogućnost kreditiranja. Banke imaju povoljne kamatne stope na „zelene“ kredite, odnosno kredite povezane sa zelenom energijom - zaključuje Biljana.

(Erste stambeni EKO kredit – bez hipoteke, do 40.000 EUR, uz kamatnu stopu od 3,55% do 3,75%. Kredit možete ugovoriti u svim poslovnicama Erste banke. Erste George gotovinski kredit – do 40.000 EUR, uz kamatnu stopu 5,90 - 6,40%. Kredit možete zatražiti online, u svega nekoliko digitalnih koraka na ovom linku. Sve uvjete navedenih kredita možete pronaći ovdje.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije