Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpora nefrologa

Propusta u dijalizi nema, prof. Kes radio je stručno

Petar Kes
Boris Ščitar
06.10.2009.
u 00:37

Vrh struke u Hrvatskoj dao je stručnu potporu radu zavoda i liječnicima koji ondje rade, rekao nam je sinoć predsjednik Društva prof. Dragan Ljutić.

U Zavodu za dijalizu KBC-a Rebro s prof. Petrom Kesom na čelu dijaliza se provodi u skladu s dobrom nefrološkom praksom i nema nijednog stručnog razloga za medijsku aferu. Propusta u liječenju pacijenata nema. To je glavni zaključak s jučerašnje višesatne rasprave članova Upravnog odbora Društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju.

Vrh struke u Hrvatskoj dao je stručnu potporu radu zavoda i liječnicima koji ondje rade, rekao nam je sinoć predsjednik Društva prof. Dragan Ljutić. Raspravljalo se o zaključcima iz dvaju zdravstvenih nadzora Ministarstva zdravstva.

Prvi, u travnju, obavili su prof. Ljutić i doc. Sanjin Rački, i prema njemu na dijalizi na Rebru nema većih problema, a drugi, u srpnju, obavili su prof. Svjetlana Ćala i doc. Mladen Knotek koji su u zaključku izvješća naveli određene propuste u kvaliteti dijalize, što je dospjelo u javnost.

- Svi smo bili na okupu i složili se da govorimo o istome. Mi težimo izvrsnosti i zato želimo da nalazi pacijenata budu što bolji. Treba znati da je 50 posto od 150 pacijenata na dijalizi na Rebru starije od 65 godina, a 17 je starije od 80 godina. Treba znati i to da naši pacijenti u fazi prije dijalize nemaju pravo na eritropoetin, pa i zato dolaze u stanju anemije.

Uočena odstupanja u razini hemoglobina kod dijela pacijenata, kao i to da se dio pacijenata dijalizira preko katetera, posljedica je objektivnih okolnosti, ali i potpuno usporediva s razvijenim zemljama svijeta - rekao je prof. Ljutić.

Ključne riječi

Komentara 3

NI
ninoslava
19:39 06.10.2009.

napokon istina izašla na vidjelo. sad bi da je ovo pravna država trebali odgovarati \"biseri\" poput Tanje Watz i Joze Lončara. A i shvatiti da vode udruge zbog vlastitog interesa.

DO
DONJA
17:43 06.10.2009.

Još jedna od medijskih harangi (gledajući *Otvoreno*točno se vidjelo da novinarka Škaričić ima samo jedan cilj a to je izmisliti aferu i dobro prodati novine),tako i ova afera sa dijalizom je nekome trebala.

SA
savjestimoja
22:07 08.10.2009.

Je, je. Sve je to lijepo. Nigdje ni riječi o tome što kažu pacijenti. Ajmo novinarko - gdje su njihove izjave? Zar ste očekivali da će se liječnik okrenuti protiv liječnika? A i gdje su sad ti pacijenti koji su se žalili? Zar ne postoje? A pisali ste upravo o njima. Zašto je odgovornost za traženje njihovih prava stavljena na glavu jednog pacijenta? I tko je u ministarstvu odgovoran da je nalaz inspekcije aferaški prikazan u javnosti, a ne regularnim putem preko ureda ministra? Koga to ministarstvo štiti? Kažu: Gdje ima dima ima i vatre. I vi ste lijepo odradili svoj \"skandal\" a što sad dalje? Što je sa ljudima od krvi i mesa čiji su i ugled i rad, na kraju krajeva i životi izloženi? Savjestimoja! Nije lako biti ni novinar. A i svi mi forumaši. Lako je pripovedati iza pseudonima. Treba imati petlje i neke stvari reći javno. Ninoslava se okomila na ove jadničke iz udruga, kao da je ona taj Petar Kes (možda i je). Imaš li ti ninoslava petlje i hrabrosti pod vlastitim imenom javno reći što te muči? Ne, i mislio sam si da je tako. Isto ko i DONJA. Imaš li ti petlje staviti glavu na panj kao što to učini naš Srećko? Da se iza tvog pseudonima ne krije Tatjana? Ajmo ljudi! Što čekamo! Udružimo se protiv ovakvog ludila u Lijepoj našoj! Neka progovori savjest svakoga od nas! I da se svi mi upitamo: gdje si? savjestimoja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije