Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

Propast pregovora: Povišeni tonovi na sastanku Srba i Kosovara

Dacic
Foto: Tomislav Krasnec/VLM
1/4
02.04.2013.
u 18:03

Srbija je tražila neku vrstu inačice Republike Srpske na sjeveru Kosova, na što Albanci ne pristaju.

- Nemamo dogovor - objavio je petnaestak minuta iza ponoći srpski premijer Ivica Dačić i tako označio propast pregovora između Srbije i Kosova, koji se na najvišoj razini vode u Bruxellesu. Čitav dan pregovori su bili na rubu propasti, iza zatvorenih vrata na trenutke je, prema neslužbenim informacijama, bilo svađe i deranja, a zamjenik srpskog premijera Aleksandar Vučić u jednom je trenutku, prema Dačićevim riječima, ponudio i svoju ostavku. - Ja sam to odbio - rekao je Dačić, ali nije otkrio zašto. 

Kosovski premijer Hashim Thaçi izašao je iz zgrade službe za vanjske poslove EU pola sata nakon ponoći. I on je potvrdio da dogovor nije postignut. 

- Oni traže izvršnu vlast, ali ja želim posebno naglasiti da Srbi nikad neće imati izvršnu vlast na sjeveru Kosova jer je to protivno našem Ustavu - rekao je Thaçi. Na pitanje je li bilo povišenih tonova između njega i Aleksandra Vučića, koji je prvi put pratio Dačića u pregovorima, Thaçi je dao odgovor koji između redaka potvrđuje da ih je bilo. - Znate, večeras su bili neki novi sudionici koji nisu navikli na realnost dijaloga...

Ovo je bila osma runda dijaloga između Beograda i Prištine i oko ovog su sastanka stvorena velika očekivanja jer se u EU sredinom travnja piše izvješće o Srbiji. A da bi ono bilo pozitivno Srbija mora normalizirati odnose s Kosovom, što znači razmontirati paralelne srpske institucije na sjeveru, na što Beograd želi pristati samo ako se oforme nove srpske institucije kroz tzv. Zajednicu srpskih općina. Beograd želi da ta zajednica ima zakonodavne i izvršne ovlasti. Priština ne želi dopustiti da se ta zajednica pretvori u kosovsku verziju Republike Srpske.

Tako su se pregovori u Bruxellesu, pojednostavljeno, vodili oko toga hoće li Srbi na sjeveru Kosova dobiti još jednu Republiku Srpsku, odnosno državu u državi, ili će dobiti tijelo koje ima isključivo savjetodavnu ulogu i koje više sliči na Zajedničko vijeće općina, što je naziv manjinske samouprave kakvu imaju Srbi u istočnoj Hrvatskoj.

Srbi traže dvodomni parlament koji bi imao izvršnu vlast u srpskim općinama na sjeveru Kosova, a traže i da se u sporazumu zapiše zabrana stupanja vojske Kosova na taj teritorij. Hashim Thaçi jučer je izjavio da neće pristati ni na kakvo rješenje koje izlazi iz Ustava Kosova.

- Ovo je povijesni dan, odlučujući trenutak za moju zemlju ali i za cijelu regiju - rekao je premijer Kosova Hashim Thaçi u utorak ujutro, uoči početka osmog kruga dijaloga. Ali ubrzo su se pregovori, u najmanje dva navrata, našli na rubu prekida, posebno nakon što su se, prema neslužbenim informacijama, pretvorili u deranje i ustajanje sa stola. Navodno je Vučić povisio glas na Thaçija, a druga neslužbena verzija govori da se Thaçi u ljutnji ustao sa stola.

- S naše strane strasti se nisu uzburkavale. Došli smo na pregovore, nismo došli na predstavu, nismo došli da vičemo na bilo koga - rekao je član srpske delegacije Aleksandar Vulin koji je pregovore opisao kao mučne i teške.

Visoka povjerenica EU za vanjske poslove Catherine Ashton u zasebnoj je izjavi nakon neslavnog završetka pregovora naglasila kako je jaz između dviju strana "vrlo uzak, ali dubok".  

- Oba premijera sada idu natrag na konzultacije sa svojim kolegama u svojim glavnim gradovima i u sljedećih nekoliko dana obavijestit će me o svojim odlukama - rekla je Ashton, ostavljajući i dalje tračak nade da bi pregovori, unatoč noćašnjem izostanku dogovora, mogli biti spašeni. 

>>Srbi će dobiti zajednicu općina, ali će prihvatiti i da to više nije Srbija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije