Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Propalo mirenje: Učitelji i sestre ostaju bez božićnice

Ministar Željko Jovanović spočitnuo je da su sindikalisti koji sudjeluju u pregovorima zapravo lutke na koncu Vilima Ribića te da im se od pomicanja konca zavrtjelo u glavi
15. rujna 2012. u 09:02 173 komentara 5 prikaza
sindikati,vlada,spomenka avberšek,vilim ribić (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Zaposlenima u školama i visokoobrazovnim institucijama te medicinskim sestrama neće biti isplaćene božićnice. Rezultat je to propalog mirenja koje je okončano između Vlade i četiri sindikata; učitelja, zaposlenih u srednjim školama, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara. I nakon sastanka, pred novinarima su se nastavili prepucavati predstavnici pregovaračkih timova Vlade i sindikata, a činilo se da je Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, najviše iznervirao ministar rada Mirando Mrsić.

– Mi smo bili spremni odreći se naknada, ali da nam se to poslije vrati. Kad smo pokušali drugu stranu pozvati na odgovornost, dobronamjerno podsjećajući na raniji slučaj kad je država izgubila spor i morala vratiti milijunski novac, brutalno nas je prekinuo Mrsić. To razbija bilo kakvu poveznicu da budemo partneri, to je kontraproduktivno i jedni druge ne slušamo. Tu nema ministar Linića koji jedini može odlučiti, a članovi tima odgovaraju unaprijed dogovorenim rečenicama. Mrsiću je ovo strano područje, mi nismo njegovi pacijenti što on još nije shvatio – poručio je Ribić i napustio konferenciju za medije. Sindikati, kazao je, moraju smisliti što će dalje. Zbog propalog mirenja Vlada će u ponedjeljak raskinuti kolektivni ugovor, koji će se provoditi tri mjeseca nakon toga, odnosno do 17. prosinca, uoči Božića.

Mrsić nije želio ponoviti izjavu ministra financija Slavka Linića da će deset posto smanjiti koeficijente zaposlenima u školstvu i zdravstvu, već je kazao kako će se opet formirati pregovarački tim koji će u iduća tri mjeseca pokušati donijeti novi kolektivni ugovor. Svjestan je da je štrajk moguć.

– Ne možemo pristati na zahtjev sindikata da im vratimo novac koji sada ne bi isplatili jer ne znamo kakva će biti gospodarska situacija i što će to značiti za svaku iduću Vladu – objasnio je jedan od razloga sukoba Neven Mimica, potpredsjednik Vlade i šef pregovaračkog tima. Zvonimir Laktašić, šef sindikata učitelja, naglasio je da je sporno i što Vlada nije obećala da će im se vratiti dodatak na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto, nisu definirane minimalne božićnice i regresi u trenutku kad bi im se vratile te su neprihvatljive cijene prijevoza.

PREVENCIJA
Brzi test na koronu još ne stiže, ali klasični su testovi pouzdaniji: 'Evo gdje ih naći'
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • -obrisani-:

    Glasali ste. Gledajte.

  • vražje kopito:

    Liniću deri 10% po koeficijentu svima, pa da vidimo koliki će u štrajk, stoka bezobrazna

  • -obrisani-:

    pa dobro narode....dali su ti naši sindikalisti....normalni ??? . kao prvo: postavljaju referendumsko pitanje..."Tko je za...da mu se ne isplati božičnica, nagrade, darovi .?????".............i slične gluposti . pa što mislite...tko će biti...ZA ?????? . a kao drugo: ..ovu jadnu opljačkanu ... prikaži još! siromašnu Državu na grbači nosi privatni sektor a tko tim radnicima....daje....nagrade..božićnice...uskrsnice...poklone ???.TKO ?? . pa ti Sindikati su....NEPRIJATELJI Države No 1........to su čisti luđaci...