Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Propali izravni letovi Zagreb – Chicago jer piloti nisu kvalificirani

avion (1)
Arhiva VL
17.08.2011.
u 22:35

Zbog nedovoljno kvalificiranih pilota američko je ministarstvo prometa zrakoplovnoj kompaniji zabranilo rad

Američke vlasti kaznile su sa 100 tisuća dolara aviokompaniju Swift Air, istu onu koja je u charter-aranžmanu s kompanijom Air Plus svojim zrakoplovima trebala prevoziti putnike na izravnoj liniji iz SAD-a u Zagreb i obrnuto, zbog otkazivanja prvog leta doslovce koju minutu prije polijetanja.

No zanimljivije je da je istovremeno otkrivena pozadina otkazivanja dugo najavljivanih transatlantskih letova: ispostavilo se da piloti nisu dovoljno kvalificirani te im je tamošnje ministarstvo prometa zabranilo rad, na što su se ovi do posljednjeg trena oglušili. Ipak, vlasnik Air Plusa Dušan Miličević ne odustaje od izravnog povezivanja Chicaga i Zagreba te – iako su propali planovi za ovu godinu – najavljuje da priprema novi raspored letenja za Hrvatsku za 2012. godinu.

– Kazna je 100.000 dolara, 50.000 dolara plaćaju u mjesečnim ratama, a preostalih 50.000 plaćaju ako ponove istu stvar. Riječ je o niskoj kazni jer je standardna kazna za otkazivanje leta tako blizu vremena polijetanja između 200 i 250 tisuća dolara te tri godine uvjetno, što, smatram, pokazuje da je riječ o kompromisu između Swifta i ministarstva. Naši bi odvjetnici jako voljeli da je Swift znao za problem ranije, jer to bi rezultiralo multimilijunskom tužbom s naše strane – kaže Miličević. Iako se u Hrvatskoj pronijela vijest da su letovi iz SAD-a otkazani zbog slabog interesa putnika, za prvi je let karte kupio 221 putnik i svi su ostali na aerodromu tog 17. lipnja.

Naime, Federalna agencija za zrakoplovstvo istraživala je kako Air Swift provodi obuku pilota te su utvrdili da nije primjerena za transatlantski komercijalni let. Ministarstvo prometa tvrdi da ih je o nalazima obavijestilo mjesec dana prije prvog leta, a iz Air Swifta tvrde da su dopis dobili tek prije polijetanja. Njihovi piloti u međuvremenu prolaze dodatnu obuku.

Swift Air je, inače, u dogovorenom angažmanu trebao davati avione i posade, a sve je organizirao Air Plus.

Komentara 15

UK
Ugo Kajvez
23:24 17.08.2011.

Uahahahahahaha ................ totally LAME !!! .................. ova vijest nije ni za politikin zabavnik ......

LI
Lisnjak
23:27 17.08.2011.

Trebalo je pokazati avion koji leti sa losim pilotom. Inace ovaj na slici leti sasvim normalno.

OB
-obrisani-
22:46 17.08.2011.

Ocito su piloti sa klasom Tomija Horvantičića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije