Naslovnica Vijesti Hrvatska

Propale bombastične najave. Škole ponovno bez građanskog odgoja

Za uvođenje promjena u obrazovanju potrebno je malo više vremena i novca, kaže ravnatelj zagrebačke Pete gimnazije Petar Mladinić.
06. rujna 2010. u 08:01 5 komentara 1 prikaza
škola
Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Građanski odgoj, povijest civilizacije, filmska umjetnost i niz drugih sadržaja ni ove godine neće se obrađivati u školama. Unatoč bombastičnim najavama o važnim promjenama kurikuluma, odnosno sadržaja pojedinih i uvođenja novih predmeta koje bi učenici u određenoj fazi svog obrazovanja trebali svladati, u ovoj školskoj godini od toga neće biti ništa.

Trogodišnja edukacija

Jednostavno rečeno – svi učenici učit će jednako gradivo i na isti način kako su ga usvajali i prošle godine njihove kolege.

– Za uvođenje promjena u obrazovanju potrebno je malo više vremena i novca. Predmetne kurikulume koji definiraju sadržaje i načine realizacije tek treba donijeti. Promjena će svakako biti, vjerojatno će se odrediti nekoliko fiksnih i nekoliko fakultativnih predmeta, ali o tome je još prerano govoriti – kazao nam je ravnatelj zagrebačke Pete gimnazije Petar Mladinić koji je sudjelovao u izradi Nacionalnoga okvirnoga kurikuluma.

Dodao je također da uvođenju znatnijih promjena mora prethoditi trogodišnja edukacija nastavnika, a ona će početi tek kad joj zeleno svjetlo da politika, odnosno kad se za to osigura novac.

– U promjene će se morati uključiti i roditelji kako bi se škola što brže prilagodila potrebama i mogućnostima učenika. Ne smije matematika biti bauk, na osnovnoj razini mora je moći svladati svaki učenik, a samo oni koji se odluče za zanimanja u kojima je ona bitna birat će module koji će im omogućiti više razine znanja – objašnjava Mladinić. S izradom predmetnih kurikuluma već se kasni, a zašto, u ministarstvu nisu voljni komentirati. Isto tako nisu raspoloženi ni za razgovor o novom Pravilniku o ocjenjivanju koji bi, kad, prema najavama ovog tjedna stupi na snagu, trebao zamijeniti onaj koji je u upotrebi već petnaestak godina.

Šutnja u ministarstvu

– Pravilnik o ocjenjivanju komentirat ćemo tek kad ga potpiše ministar Fuchs – kratko nam je iz Ministarstva obrazovanja poručio Hrvoje Lovrić.

I dok u ministarstvu vlada šutnja, u prosvjetarskim krugovima novim pravilima ne samo što nisu zadovoljni, nego su i ogorčeni. Učitelji i nastavnici smatraju da se detaljnim propisivanjem što se sve smije, a što ne ruši njihovo profesionalno dostojanstvo i da ih se podcjenjuje. S njima se slaže i čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić koji tvrdi:

- Najbolji ministrov potez bio bi kad ne bi donosio nikakav Pravilnik.

Slično je javno kazao i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović istaknuvši da “dobrim nastavnicima pravilnici nisu potrebni”.

Novi Pravilnik o ocjenjivanju degradira

Novi Pravilnik o ocjenjivanju degradira nastavničku profesiju i izvrgava je ruglu

Učenik u danu ne može imati više od dvije provjere znanja, odnosno može ga se usmeno ili pismeno pitati dva predmeta. Ocjenu mu nastavnik mora reći javno pred razredom i obrazložiti je, a testovi i ispitivanja ne smiju se koncentrirati za kraj svakoga polugodišta. Na početku svakog polugodišta učenik će doznati raspored pismenih testova koje će nastavnici morati poštovati. O točnom datumu svakog testa na početku polugodišta obavijestit će ih razrednik, a za poštovanje vremenika testiranja, čije su izmjene moguće samo na sjednici razrednog vijeća, odgovaraju ravnatelji. Nastavnik svakom učeniku mora omogućiti da, ako želi, ocjenu iz pojedinog predmeta može pokušati popraviti na zadnjem satu.

– Oštro ćemo se suprotstaviti mogućnosti da se ocjena popravlja na zadnjem satu nastavne godine. To je apsurdno, apsurdan je cijeli Pravilnik – upozorava Željko Stipić te kaže da se “ovim nastavnička profesija izvrgava ruglu”.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • alphazulu99:

    Znaci uvesce djeci novi marksizam i tipss.

  • mudroser:

    I tako cemo imati male genijalce zahvaljujuci vlasti. A odbojna komponenta je ravna nuli.

  • ganga:

    Najbolje donjeti pravilnik da učenik sam sebi upisuje ocjenu u nazočnosti nastavnika i jednog roditelja.