Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Negativna ocjena stručnjaka Svjetske organizacije

Propala nominacija Jajca za UNESCO-ovu baštinu

22.12.2008.
u 23:00

Međunarodni odbor za spomenike i spomeničke cjeline kulturne baštine (ICOMOS), koji radi pri UNESCO-voj organizaciji, odbacio je nominacijski dokument za upis Jajca na popis ove UN-ove organizacije.

Kako doznaje Večernjak, ICOMOS-ovi stručnjaci ocijenili su spornim tehničke pojedinosti oko pojedinih objekata navedenih u aplikacijskome dokumentu, ali i nepostojanje dogovora lokalne zajednice te Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice oko pojedinih objekata u Hrvojevu gradu. Lošoj atmosferi u posljednje je vrijeme pridonio i sam načelnik Nisvet Hrnjić.

On je nedavno naložio uklanjanje božićnog drvceta iz Općine Jajce te bez ikakve potrebe preuveličao posljedice plavljenja i utjecaja na plivske vodopade koji su sastavni dio nominacijskoga dokumenta koji je predan UNESCO-u za uvrštenje na popis svjetskih spomenika.

Zbog toga su se otvoreno sukobili predstavnici Općinskog vijeća i uprave. Prva inicijativa za upis Jajca na popis svjetske baštine UNESCO-a pokrenuta je još 1979. Inicijativa je ponovno oživljena 2005., a već 1. veljače 2007. nominaciijski dokument upućen je u sjedište UNESCO-a u Parizu. Kako se doznaje iz UNESCO-a, vlastima BiH bit će ostavljen rok da usuglase sporne pojedinosti. Inače, ovaj kraj je stoljećima bio raskrižje vodećih pravaca iz unutrašnjosti kontinenta prema Mediteranu te je sjajan spoj prirode i različitih kultura.

Uz tvrđavu, u aplikacijskome dokumentu navodi se više objekata, poput hrama boga Mitre, povijesni spomenik - katakombe, crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke te ostaci više džamija, franjevački samostan, mjesto židovske sinagoge, mjesto i ostaci pravoslavne crkve Presvete Bogorodice. Jedno od najvažnijih dijelova aplikacijskog dokumenta je utvrda u kojoj se posebno ističu toranj sa satom i tzv. Mračna kapija. U nominaciji je, među ostalim, i željezni most preko rijeke Plive.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije