Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol otpora u Domovinskom ratu

Propada crveni 'fićo': Hrđa polako postiže ono što tenkovi do kraja nisu uspjeli

crveni fićo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
28.09.2019.
u 09:36

Simpatični auto, koji je prošle godine nakratko osvanuo i u crveno-bijelim kvadratićima za podršku hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, u vrlo zapuštenom stanju dočekao jesen, dok bi zimski mjeseci mogli u potpunosti narušiti njegov izgled

Simbol grada Osijeka, koji na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice podsjeća na ratna stradavanja i pobjedu nad agresorom u Domovinskom ratu, propada zbog neodržavanja posljednjih nekoliko godina.

Riječ je, naravno, o poznatoj umjetničkoj instalaciji - crvenom 'fići', modelu automobila Zastava 750, koji za razliku od 1991. godine, kada je na istom mjestu nemilosrdno pregažen, sada stoji nad tenkom T55 i predstavlja veliku atrakciju za sugrađane, ali i brojne turiste.

No, hrđa polako postiže ono što tenkovi do kraja nisu uspjeli. Nagrizla je bočne dijelove karoserije, a dok su ponegdje očiti znakovi improviziranog "krpanja" crvenom trakom, piše Glas Slavonije.

Tako je simpatični auto, koji je prošle godine nakratko osvanuo i u crveno-bijelim kvadratićima za podršku hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, u vrlo zapuštenom stanju dočekao jesen, dok bi zimski mjeseci mogli u potpunosti narušiti njegov izgled.

Postavljen je u lipnju 2011. godine, da bi prvotno bio oštećen već nakon dva mjeseca, dok je krajem listopada te godine odvezen i na popravak, gdje mu je ispravljen ulegnuti krov i prednji poklopac. Sredinom rujna 2012. godine zbog vandala i nemarnih maloljetnika ponovno je otišao na remont, i to zbog razbijenog zadnjeg stakla i iznimno oštećenog prednjeg poklopca, nakon čega je postavljen i videonadzor kako bi se spriječila daljnje namjerno uništavanje ove instalacije.

Video: Crveni fićo

Ključne riječi

Komentara 5

BB
Bruno_Bear1
10:18 28.09.2019.

Nema se novaca, sića , a mnogima i smeta taj fićo jer podsjeća na zločinačku agresiju srbije, ali se nađu milijuni za održavanja broda najvećeg zločinaca na tlu europe nakon 2.svj.rata.

AD
adrad
08:31 30.09.2019.

Glupljeg "spomenika" nema na svijetu osim možda onog koji "krasi" Dom zdravlja u Valpovu. Natrkeljiti tenk, top ili neku drugu gvožđuriju na trg ili raskrižje i to nazvati spomenikom je neozbiljno i neodgovorno i prema onima kojih se sjećamo aa i prema budućim generacijama koji će prije ili kasnije to morati sanirati odvoženjem u staro željezo. Zato što prije to maknuti i postaviti neki primjereniji spomenik koji će trajati dulje. Osim ako autor nije mislio da kod nas spomenici i onako traju samo jednu generaciju jer već iduća generacija pljuje po svim poatignućima svojih predaka.

Avatar pendreck
pendreck
10:03 28.09.2019.

Instalacija je super, naci ce se nacin, znacajan simbol za nas 82%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije