Naslovnica Vijesti Svijet

Pronašli padobran srušenog F-16? I dalje tragaju za pilotom

Padobran je nađen oko 15 milja od talijanske obale ispred mjesta Cervia pokraj Ravenne
31. siječnja 2013. u 10:29 0 komentara 4 prikaza
Lucas Gruenther portal (1)
Foto: Aviano Air Base

RIM – Spasilačke ekipe pronašle su padobran koji je vjerojatno pripadao američkom lovcu F-16 koji se u ponedjeljak uvečer srušio u Jadransko more i koje još tragaju za američkim pilotom Lucasom Gruentherom (32). Padobran je nađen oko 15 milja od talijanske obale ispred mjesta Cervia pokraj Ravenne. Jedna talijanska ribarica pronašla je i jednu kacigu. U američkoj zračnoj bazi u Avianu, na sjeveroistoku Italije, provjeravaju jesu li padobran i kaciga pripadali pilotu srušenog F-16.

– Nadam se da ćemo moći odvesti kući kapetana Gruenthera – izjavio je zapovjednik američke baze (Usaf) u Avianu, general Scott J. Zobrist. Za nestalim pilotom, čiji se F-16 srušio u Jadransko more u ponedjeljak u 20 sati odmah nakon što je poletio na rutinsku vježbu iz baze u Avianu, tragaju plovila talijanske lučke kapetanije, kao i talijanski i američki zrakoplovi, među kojima su i lovci F-16.

– Premda nisu projektirani za izviđanja, naši F-16 imaju sustave koji mogu pripomoći u traganju. Sada kada su brodovi i zrakoplovi za izviđanja odredili prostor na kojem treba tragati, nadamo se da će F-16 sa svojim senzorima moći pripomoći u operaciji traganja koja je stvarno velika – kazao je general Zobrist i zahvalio svima na misiji spašavanja pilota dodavši kako se nada “da ćemo moći u sigurnosti otpratiti kapetana (pilota) kući”. Potraga za pilotom proširena je na morski prostor ispred Pesara i Fana, dakle južnije od prostora na kojem se nalazio F-16 kada su s njime izgubljeni kontakti.

Supruga pilota Gruenthera, koja bi uskoro trebala doći u Aviano, trudna je i očekuje njihovo prvo dijete, prenose američka glasila.

>> Pronađeni ostaci američkog F-16, i dalje se traga za pilotom

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.